Nemirna noć u Kairu: Poginule su 173 osobe, desetak prosvjednika odbija napustiti džamiju, Muslimansko bratstvo zove na nove prosvjede

Foto: Twitter / iFalasteen

EGIPATSKA vojska uspjela je ući u džamiju kako bi pokušali nagovoriti pristaše Muslimanskog bratstva da izađu. Desetak osoba je odbilo napustiti džamiju jer ne vjeruju vojsci koja im je obećala siguran izlazak, javlja BBC.

Muslimansko bratstvo objavilo je na svojoj službenoj internet stranici da je u petak u sukobima poginuo sin duhovnog vođe Mohammeda Badeija. Bratstvo je najavilo prosvjedne šetnje u sljedećih šest dana. Prema službenim objavama u petak su život izgubile 173 osobe diljem Egipta.

Privremeni premijer Egipta Hazem el-Beblawi predložio je pravno raspuštanje Muslimanskog bratstva.


"Nećemo napustiti trgove i bit ćemo glasni u traženju svojih prava. Ovdje smo jer su naša braća poginula", kazao je građanin Kaira Abdullah Abul Fattah, a prenosi Reuters.

Prijelazna vlada koju je postavila vojska odbila je odstupiti i autorizirala je policiju da koristi živo streljivo kako bi obranili sebe i države.

Napeta situacija trajala je cijelu noć

Prosvjed u organizaciji Muslimanskog bratstva donio je nove sukobe između vojske i policije s jedne strane, te pristaša svrgnutog predsjednika Muhameda Morsija s druge strane.

Napeta situacija je trajala cijelu noć. Očevici tvrde da je oko 1000 prosvjednika zauzelo džamiju te da su postavili barikade na ulazima kako bi se obranili od vojske i policije. Novinska agencija Mena tvrdi da je iz džamije pucano na policiju.

Prema privatnom kanalu Al Hiwar vojska je ušla u džamiju i razgovarala s prosvjednicima. EGYNews citira vojne dužnosnike koji obećavaju prosvjednicima siguran prolaz iz džamije. Doktor koji se nalazi unutar džamije kazao je za CNN da je vojska spremna pustiti žene a muškarce će uhititi. Na televizijskim snimkama ispred džamije se vide oklopna vozila.


Vojska se tijekom noći sukobila s naoružanim bandama koje su pokušavale srušiti helikoptere. Vlasti tvrde da je jučer uhićeno više od 1000 islamista, od kojih je 588 uhićeno u Egiptu.

Ubijeno najmanje 15 policajaca

U obračunima u Kairu jučer je poginulo najmanje 15 policajaca, javlja Al Arabiya. Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova policiji je naredila da pucaju na prosvjednike u slučaju napada na snage reda ili na zgrade državne uprave.

Svjedoci tvrde da je policija prosvjednike u Kairu najprije zasula suzavcem i vodenim topovima, prije nego su otvorili vatru iz vatrenog oružja. Iznad Kaira je uočen vojni helikopter iz kojeg se, tvrde očevici, a prenose strane agencije, također pucalo po prosvjednicima.

Morsijeva stranka ne prihvaća ostavke

Egipatska Stranka slobode i pravde (HAP), iz čijih redova dolazi svrgnuti predsjednik Mohammed Morsi, objavila je da odbacuje kompromisni plan da lideri vojnog udara ministar obrane Abdulfettah es-Sisi ministar unutarnjih poslova Muhammed Ibrahim napuste svoje dužnosti, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

Član upravnog odbora HAP-a Jamal Hasmet istaknuo je da ova stranka ne prihvaća 12-dijelni prijedlog koji su predložili bivši savjetnik predsjednika Morsija Seyfeddin Abdulfettah i ugledni profesor političkih znanosti Sveučilišta u Kairu Imaduddin Sahin.


Naglasio je da HAP odbacuje prijedlog dvojice stručnjaka kako bi zemlja izišla iz političke krize u kojoj se nalazi skoro dva mjeseca.

"Vođe vojnog udara u Egiptu su jedna kompaktna ekipa. To su osobe koje se ne ustručavaju nastaviti s krvoprolićem samo da bi spriječili povratak suvereniteta i legitimiteta egipatskom narodu. Oni nastavljaju s nasiljem i zločinima samo kako bi izbjegli vlastito suđenje”, rekao je Hasmet.

Prema tome, ponavljaju da odbacuju plan prema kojem bi Abdulfettah es-Sisi i Muhammed Ibrahim bili smijenjeni s dužnosti na kojima se nalaze nakon vojnog udara 3. srpnja.

Dodao je da je potrebno imenovati premijera Egipta s kojim će biti moguće razgovarati o budućim nadležnostima predsjednika Morsija.


Foto: Twitter / Egyptian Cabinet

Egipat klizi u građanski rat

Sukobi su izbili i u drugim gradovima. U Ismailiji, gradu na Sueskom kanalu, ubijeno je četvero islamista, Morsijevih pristaša. Najmanje osam ljudi ubijeno je u sukobima u gradu Damietta.

Krajnji broj mrtvih nakon današnjih prosvjeda će sasvim sigurno još rasti. Na ulicama Kaira je više tisuća islamističkih prosvjednika. Egipat polako klizi u građanski rat.

Službeni podaci kažu da je u ranijim sukobima prosvjednika i policije ubijeno barem 600 ljudi, a više od 4000 je ranjenih. Muslimansko bratstvo tvrdi da je mrtvih više od 2200, a ranjenih više od 10.000.

Pročitajte više