"Nepotpisivanjem TKU-a svi smo gubitnici": Većina sindikata spremna na odricanja

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

TEMELJNI kolektivni ugovor za javne službe spremno je potpisati sedam sindikata. Njime će se privremeno odreći božićnice i regresa, pristati na smanjenje jubilarnih nagrada i dnevnica te drukčije regulirati naknadu za prijevoz.

"I mi očekujemo amandmane od strane sindikata do ponedjeljka u 12 sati, tako da bismo mogli odgovoriti na te amandmane i poslati im novi prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora", kaže Mirando Mrsić. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić pozvao je sindikate Matice koji odbijaju ugovor da ipak pristupe, a Vladi je predložio da zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu vrati dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto.

"Nepotpisivanjem TKU-a svi smo gubitnici, u sustavu, u javnom sektoru sigurno svi zaposlenici, a imajući u vidu što se u zadnje vrijeme događa s agencijama, mislim kako je i država gubitnik."

Po novom Zakonu o reprezentativnosti, novi TKU za javne službe vrijedit će i bez potpisa nezadovoljnih sindikata, a mogao bi biti potpisan na idućem sastanku pregovaračkih odbora koji je zakazan za utorak.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek pristaje na odricanje od regresa, božićnice, jubilarne nagrade i prijevoza koji su dio temeljnog kolektivnog ugovora, a sve kako bi zadržali plaće.

Ona se prije današnjeg sastanka obrušila na sindikalne kolege Ribića, Mihalinca, Laktašića i ostale poručivši da, ako plaće u javnim službama padnu za 10 posto, onda to članovi mogu zahvaliti upravo njima.

Laktašić uoči sastanka: Neke stvari se ovdje ne pregovaraju


S druge strane predsjednik Sindikata učitelja Zvonimir Laktašić kaže da ne može pristati na ovaj ugovor jer su članovi njegovog sindikata na referendumu rekli 'ne'.

"Neke stvari se ovdje ne pregovaraju, nego se jednostavno nude na način 'pristani ili odustani", istaknuo je Laktašić.

Ostali sindikalni čelnici imaju mandat svojih sindikata za potpis pod novim TKU-om, no, kako su najavili, neće ga potpisati danas, već, ako se postigne dogovor, na idućem krugu pregovora.

Stipić ne očekuje mnogo, Mrsić optimističan

"Ovo je treći krug pregovora. Narod kaže 'treća sreća'. Ja ne očekujem da će biti ta sreća, da ćemo mi danas bilo što potpisati, ali ako se barem približimo završetku ovih pregovora, to će biti jako, jako dobro", rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je optimist: "Pregovori se nastavljaju. Danas ćemo sjesti za stol. Ja sam optimist i nadam se da ćemo danas postići dogovor. Uvijek ima prostora za dogovor. Kao i do sada, Vlada je uvijek bila za dogovor kao što je bila i s državnim službenicima i namještenicima. Dogovor kuću gradi i mi smo uvijek bili za dogovor", rekao je Mrsić.

Štrajkalo najmanje 70 tisuća prosvjetara, organizatori zadovoljni odazivom

Upravo su sindikalni čelnici koje je prozvala Avberšek organizirali jučerašnji štrajk. Podsjećamo, štrajkalo je najmanje 70 tisuća prosvjetara, a škole su uglavnom bile prazne. Štrajkale su i medicinske sestre te medicinski tehničari. Organizatori štrajk smatraju vrlo uspješnim.

Zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora i smanjivanja plaća štrajkalo se u gotovo svim osnovnim i srednjim školama, u znanstvenim ustanovama i u zdravstvenom sustavu, osim u hitnim službama.

Matica hrvatskih sindikata procjenjuje da je sudjelovalo najmanje 70 tisuća članova. Predsjednik Matice Vilim Ribić poručio je ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću da treba odstupiti zbog njegove tvrdnje da samo realni sektor zarađuje za plaće.

Pročitajte više