Netanyahu: Vojna operacija protiv Pojasa Gaze neće se zaustaviti sve dok Izraelu ne vratimo mir

Foto: Hina

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu poručio je u obraćanju naciji da se izraelska vojna operacija protiv Pojasa Gaze neće zaustaviti sve dok Hamas ne prekine s raketnim napadima.

"Operacija 'Zaštitni rub' nije završena", kazao je u srijedu Netanyahu koristeći vojni naziv operacije pokrenute 8. srpnja.

"Odlučni smo nastaviti operaciju i nećemo se zaustaviti sve dok svim građanima Izraela ne bude vraćena potpuna sigurnost i mir".

Kazao je kako sve opcije ostaju na stolu uključujući kopnenu invaziju i da će izraelska vojska, ukoliko Hamas nastavi s napadima, stalno napadati.

Odlučnom retorikom signalizirao je da je Izrael pripreman na produljenu vojnu operaciju u Pojasu Gaze u kojoj je do sada više od 2.030 Palestinaca, uglavnom civila, poginulo. Na izraelskoj strani poginulo je 67 osoba, uglavnom vojnika.

Hammasovi zapovjednici ubijeni u izraelskim napadima

Trojica starijih zapovjednika Hammasa ubijena su nastavku izraelskih zračnih udara na pojas Gaze.

Trojica zapovjednika vojnog krila Hammasa ubijeni su tijekom izraelskih zračnih udara protekle noći, objavila je ova organizacija. Hammasovi starješine ubijeni su u jednoj kući u Rafahu, a nakon neuspjelog pokušaja ubojstva zapovjednika vojnog krila Hammasa, čini se kako su se izraelske snage koncentrirale na one koje smatraju odgovornima za raketnu vatr na Izrael. Izrelska strana nije komentirala ove informacije. Upravo je paljba projektilima i mreža tunela bila naznačena s izraelske strane kao cilj uništelja u vojnoj akciji.

Pregovarači u Kairu nisu se uspjeli dogovoriti o dugotrajnijem primirju


Dvije su strane u srijedu ponovno razmijenile vatru nakon što je prekinuto primirje a pregovarači u Kairu nisu se uspjeli dogovoriti o dugotrajnijem primirju.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u srijedu navečer strane da obnove pregovore i hitno postignu "održivi i trajni prekid vatre".

Vijeće sigurnosti je, izražavajući veliku zabrinutost zbog prekida primirja, pozvalo sve strane da "spriječe eskalaciju stanja i hitno postignu humanitarni prekid vatre."

Od prekida primirja najmanje je 21 Palestinac, uključujući nekoliko djece, ubijen a 120 je ranjeno, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Netanyahu je izložen pritiscima tvrdolinijaša u zemlji da pokrene opsežnu vojnu operaciju protiv Hamasa.

Izrael tvrdi da je ubio visokog dužnosnika Hamasa Mohameda Deifu no to niječu dužnosnici Hamasa koji tvrde da je on živ.

Deifova supruga i maleni sin ubijeni su u napadu i njihov je pokop održan u Gazi.

Osam članova jedne obitelji ubijeno kad je pogođena njihova kuća u središnjem dijelu Pojasa Gaze

Palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je da je osam članova jedne obitelji ubijeno kad je pogođena njihova kuća u Deir el-Balahu u središnjem dijelu Pojasa Gaze.


Favzi Barhum, Hamasov glasnogovornik kazao je kako bi se Izraelci trebali pripremiti za "najteže dane kojima su ikad svjedočili".

Izrael kaže da je primirje prekinuto u utorak kada je Hamas ispalio tri rakete, no jedan od vođa Hamasa Musa Abu Marzok tvrdi da se to nije dogodilo.

"Nikakve rakete nisu izvorno ispaljene iz Gaze, radi se samo o opravdanju Izraela za napad na vrlo značajnog dužnosnika Hamasa".

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je najsnažnijim riječima prekid primirja i pozvao je strane da postignu trajni prekid vatre koji će obuhvatiti i druga pitanja koja se tiču Gaze.

U sukobima uništeno tisuće domova u Gazi

Neizravni izraelsko-palestinski pregovori o primirju, koji se već danima održavaju u Kairu uz posredovanje Egipta, nalaze se pred propašću za što se međusobno optužuju dvije strane. Optuživši Hamasove islamiste za prekid primirja, Izrael je trenutačno opozvao svoje pregovarače s pregovora u Kairu.

Palestinski pregovarač Azam al-Ahmed kazao je da Izrael na pregovorima nije odgovorio na posljednji palestinski prijedlog.

Palestinci žele da Izrael i Egipat ukinu blokadu Pojasa Gaze uvedenu 2007. što bi uključilo otvaranje graničnih prijelaza i slobodan promet ljudi i roba.


Netanyahu je već ranije kazao kako neće učiniti nikakve ustupke koji bi ugrozili izraelsku sigurnost i zahtijeva demilitarizaciju Gaze kao i kontrolu na graničnim prijelazima.

U sukobima je uništeno tisuće domova u Gazi i teško je oštećena infrastruktura.

Dugoročni sporazum između Izraela i militantnih skupina u Pojasu Gaze omogućio bi obnovu toga područja nakon pet tjedana sukoba.

Vijeće sigurnosti zabrinuto ponovnim izbijanjem nasilja u Pojasu Gaze

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u srijedu "veliku zabrinutost" ponovnim izbijanjem nasilja u Pojasu Gaze između Izraela i Palestinaca i pozvalo je strane da obnove pregovore kako bi se hitno postigao "održivi i trajni prekid vatre".

Vijeće sigurnosti također je pozvalo strane da spriječe eskaliranje stanja i dogovore trenutni humanitarni prekid vatre, kazao je britanski veleposlanik Mark Lyall Grant, predsjedavajući vijeća.

Borbe su ponovno izbile u utorak nakon desetodnevnog primirja.

Izrael je 8. srpnja započeo ofenzivu na Gazu kako bi spriječio raketne napade na svoj teritorij s toga područja.

Pročitajte više