Netanyahu formirao najradikalniju vladu u povijesti Izraela

Foto: Ayelet Shaked/Jys/Wikipedia

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je formirao najradikalniju vladu u povijesti Izraela, piše Washington Times.

Netanyahu je osigurao većinu u izraelskom parlamentu Knesetu nakon sporazuma sa Židovskom domovinskom strankom kojom rukovodi ultranacionalist Naftali Bennett, političar koji otvoreno podržava naseljavanje okupiranih područja i odbacuje rješenje s dvije države. Jedan od uvjeta za pakt bilo je imenovanje 39-godišnje Ayelet Shaked na mjesto ministrice pravosuđa.

Shaked je pak pravi prototip ekstremne desničarke, u srpnju je izazvala veću mjeru gnušanja i manju odobravanja nakon objave na Facebooku u kojoj citira bivšeg Netanyahuovog savjetnika, pokojnog izraelskog pisca Urija Elitzura. Elitzur je palestinsku djecu nazivao "malim zmijama" i opravdavao masovno kažnjavanje Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom. Shaked je izbrisala objavu, ali je ona ostala arhivirana na internetu.

Shaked i Bennett su gorljivi protivnici palestinske državnosti, a potonji zagovara rješenje palestinskog pitanja stvaranjem poluautonomnih teritorija koje dio komentatora povezuje s erom aparthejda na jugu Afrike.

Imenovanje Shaked na mjesto ministrice pravosuđa izaziva bojazan da će Netanyahu narušiti nezavisnost sudstva, piše Washington Times. "Zahtjev da se Ayelet Shaked preda portfelj prava je kao da piromana zadužite za gašenje vatre," komentirao je oporbeni zakonodavac Nachman Shai za portal Arutz Sheva.

Pročitajte više