Netanyahu proglasio pobjedu: Ponosan sam što još jednom mogu biti Izraelski premijer

Foto: AFP

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu u pobjedničkom govoru nakon parlamentarnih izbora naglasio je da će najveći izazov njegove buduće vlade biti sprečavanje Irana da razvije nuklearno oružje.

"Ponosan sam što mogu biti vaš premijer i hvala vam što ste mi dali prigodu da treći put vodim državu Izrael", kazao je Netanyahu.

Naime, izlazne ankete nakon parlamentarnih izbora pokazale su da Netanyahuova stranka Likud u koaliciji s ultranacionalističkom strankom Yisrael Beitenu ostaje najjači blok u Knessetu s 31 od 120 zastupnika, iako je to 11 manje u odnosu na aktualni saziv parlamenta. Ako se izlazne ankete pokažu točnima, izraelski je premijer na dobrom putu da ostane na dužnosti jer će desni blok ukupno imati tijesnu većinu u parlamentu.

Veliko je iznenađenje Yesh Atid, nova stranka centra bivšeg novinara Yaira Lapida koja postaje druga izraelska stranka s 18 ili 19 zastupnika. Laburisti Shellyja Yachimovicha osvojili su četiri mandata više nego na prošlim izborima i sada će imati 17 zastupnika te biti treća snaga u parlamentu. Nacionalistička stranka Židovsko ognjište i ultraortodoksna vjerska sefardska stranka Shass osvajaju po 12 mandata.

Odaziv na izbore bio je 66 posto, najviše od 2003. godine.

Pročitajte više