Netanyahu u američkom Kongresu u "sudbonosnoj" misiji protiv Irana

Foto: Hina

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak u Washingtonu, pred moćnim američkim proizraelskim lobijem kreće u ofenzivu kako bi spriječio moguće sklapanje sporazuma između SAD-a i Irana o spornom nuklearnom programu, javljaju mediji.

"Odlazim u Washington u sudbonosnu, čak povijesnu misiju. Ja sam izaslanik svih Izraelaca, čak i onih koji se sa mnom ne slažu", napisao je Netanyahu na Twitteru uoči puta u SAD.

Izrael strahuje da bi politika predsjednika Baracka Obame prema Iranu, zemlji s kojom SAD kani do kraja ožujka dogovoriti okvirni sporazum o užarenom pitanju iranskog nuklearnog programa, mogla izraelskom rivalu omogućiti razvoj atomskog oružja, što Teheran opetovano poriče.

Prihvaćajući poziv Republikanske stranke da se u utorak obrati Kongresu, izraelski je čelnik razbjesnio Bijelu kuću koja je priopćila da je bila zaobiđena, što je očito kršenje protokola.

"Posljednja kočnica"

Visoki dužnosnik izraelske vlade novinarima je rekao da bi se Kongres mogao pokazati "posljednjom kočnicom" za blokiranje nuklearnog sporazuma s Iranom.

Izrael, neprijateljski nastrojen prema šijitskoj sili, ne želi ni čuti o mogućem sporazumu dviju strana, što će Netanyahu jasno izgovoriti pred 16.000 zastupnika lobističkog Odbora za američko-izraelske javne poslove na tradicionalnoj, godišnjoj konferenciji. Netanyahu se nada da će svojim govorom američke zastupnike uvjeriti da je okvirni sporazum o kojem se upravo pregovara između Irana i zapadnih sila "opasan".


Izrael je, naime, uvjeren, da dogovor između Irana i skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) neće spriječiti vlasti u Teheranu da se jednog dana dočepaju atomske bombe.

Crvena krpa za židovsku državu

Nuklearno oružje u rukama Islamske republike je crvena krpa za židovsku državu, ali i za Washington.

"Osjećam duboku i iskrenu zabrinutost za sigurnost svih izraelskih građana, sudbinu države i našeg naroda. Učinit ću sve u svojoj moći da zaštitim našu budućnost", kazao je Netayahu. Američki državni tajnik John Kerry je kazao da je glavni cilj spriječiti Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja i da se tu Izrael i SAD slažu, ali nije propustio primijetiti da je "čudno" da je administracija o Netanyahuovom posjetu doznala od predsjednika Senata Johna Boehnera.

Provremeni sporazum, koji je trenutno na snazi, "već sada čini Izrael sigurnijim", ustvrdio je Kerry. Naveo je ograničenja vezana uz obogaćivanje uranija, zaustavljanje proizvodnje centrifuga i rada plutonijskog reaktora te režim inspekcija.

"Izrael je danas sigurniji i taj ćemo standard primijeniti i u bilo kojem drugom sporazumu", poručio je Kerry.

Tijekom posjeta Washingtonu, Netanyahu se neće sastati s dužnosnicima američke vlade, ali će zacijelo zatražiti novo produljenje pregovora između Irana i skupine 5+1.

"Datum 31. ožujka nije svetinja", poručio je Netanyahu.

Pročitajte više