Netanyahu u ožujku pred američkim Kongresom, Obama izbjegava sastanak s njime

Foto: FAH

IZRAELSKI premijer BenjaminNetanyahu stići će u Washington u ožujku i obratiti se Kongresu, tako da može obaviti samo jedan umjesto dva putovanja u SAD uoči izbora 17. ožujka, objavio je u četvrtak republikanski dužnosnik.

Čelnici republikanaca izjavili su u srijedu da su pozvali Netanyahua da održi govor na zajedničkoj sjednici Kongresa 11. veljače, nakon čega je Bijela kuća postavila pitanje krši li se time protokol.

"Izraelci su najprije pristali na datum u veljači, ali su odlučili da premijer uoči izbora u SAD ide samo jedanput, pa su tražili da se datum promjeni na prvi tjedan u ožujku", rekao je dužnosnik.

Obama neće na sastanak s Netanyahuom

Američki predsjednik Barack Obama neće se susresti s Netanyahuom tijekom njegova posjeta Washigntonu u ožujku, rekla je Bijela kuća, što je odluka koja može ojačati napetosti između dvojice čelnika.


Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Bernadette Meehan rekla je kako je razlog što Obama neće pozvati Netanyahua na razgovore u Ovalni ured da "izbjegne dojam" kako pokušava utjecati na izraelske izbore kasnije tog mjeseca.

Odluka Bijele kuće je veoma neuobičajena jer posjet čelnika Izraela, bliskog američkog saveznika, gotovo uvijek razgovara s američkim predsjednikom.

Netanyahu bi se tijekom posjeta trebao obratiti i konferenciji proizraelske lobističke organizacije AIPAC.

Pročitajte više