Netanyahu u problemima: Rok za predstavljanje vlade ističe u srijedu

Foto: Hina

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu naišao je na niz neočekivanih poteškoća u pregovorima oko formiranja koalicijske vlade, izvješćuje u utorak dpa i podsjeća da je u srijedu krajnji rok za predstavljanje nove vlade.

Ministar gospodarstva Naftali Bennet, iz nacionalističke vjerske stranke Židovsko ognjište, postrožio je svoje zahtjeve za ulazak u Netanyahuovu vladu, potvrdili su savjetnici. Bennetov oštriji pristup uslijedio je nakon iznenađujuće izjave ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana da se njegova nacionalistička stranka "Izrael, naš dom"neće vratiti u koalicijsku vladu predvođenu Netanyahuom.

Netanyahu je računao na Liebermana, kojeg smatraju njegovim očitim i prirodnim partnerom, u namjeri formiranja desne, vjerske koalicije sa 67 od 120 mjesta u izraelskom parlamentu Knessetu. Bez Liebermana, Netanyahuov Likud nema većinu u Knessetu i sad ovisi o Bennettu.

U ponedjeljak je nacionalistički Likud potpisao koalicijski sporazum s ortodoksnom strankom Shas. Prošli tjedan potpisao je koalicijske sporazume sa strankom desnog centra Kulanu i ultraortodoksnom strankom Ujedinjeni judaizam Tore. Te četiri stranke zajedno imaju 53 zastupnička mjesta pa Netanyahu treba Benneta za tanku većinu od 61 zastupnika.

Netanyahu je imao 42 dana od izbora za formiranje nove koalicijske vlade. Ukoliko do sutra u ponoć ne oformi vladu, predsjednik Reuven Rivlin može zadatak formiranja vlade dati drugom zastupniku, a to bi onda najvjerojatnije bio vođa Laburističke stranke Isaac Herzog.

Pročitajte više