"Netanyahu vara javnost po pitanju Irana! Odluke donosi na temelju mesijanskog predosjećaja, a ne činjenica."

BIVŠI šef izraelske sigurnosne agencije Shin Bet, Yuval Diskin, optužio je političko vodstvo Izraela da svjesno vara i zastrašuje domaću javnost po pitanju potrebe vojnog napada na Iran.

Konkretno takav stav zamjera premijeru Benjaminu Netanyahuu i ministru obrane Ehudu Baraku koji su u nekoliko navrata kazali kako se Iran po svaku cijenu mora spriječiti od izgradnje atomske bombe, a najbolji način za to je preventivni napad.

"Nemam nikakvo povjerenje u ovo vodstvo. Ne mogu vjerovati ljudima koji odluke donose na temelju mesijanskih predosjećaja", kazao je Diskin, koji je prošle godine odstupio s čelnog položaja Shin Beta. Naime, svi izvještaji obavještajaca sugeriraju kako Iran nema atomsku bombu, niti ima dokaza da ima namjeru stvoriti je. Isto opetovano tvrde i sami Iranci.

Napad bi samo ohrabrio Iran da nabavi bombu


"Netanyahu i Barak muljaju javnost po pitanju Irana. Ljudima govore da Iran neće imati bombu samo ako Izrael prvi napadne. To je odvođenje na krivi trag. Većina stručnjaka zapravo tvrdi da će izraelski napad ubrzati proces izgradnje iranske atomske bombe", kazao je Diskin, prenosi BBC.

Valja napomenuti kako Diskin nije jedini iz vojno-obavještajnog sektora koji smatra da je Netanyahu otišao predaleko sa svojim prijetnjama o napadu na Iran. Vrhovni zapovjednik izraelske vojske Benny Gantz prije nekoliko dana kazao je kako ne vjeruje da Iran ima namjeru razvijati nuklearno oružje. Uz to je naznačio kako su međunarodne sankcije sasvim dovoljne za pritisak i nema potrebe za dodatnim zaoštravanjem retorike.

Netanyahu radikalizacijom spašava političku karijeru


Prošlog mjeseca se bivši šef Mossada također javno usprotivio vojnoj akciji protiv Irana. Meir Dagan je kazao kako bi to samo imalo devastirajuće posljedice po Izrael, a nipošto ne bi Iran spriječilo da nabavi atomsku bombu. Međutim, to nije spriječilo Netanyahua da nekoliko dana poslije kaže kako neće dovijeka čekati zeleno svjetlo SAD-a za napad i da će Izrael sam odlučiti o poduzimanju preventivnog napada.

Netanyahuu je očito jasno kako mu je popularnost među Izraelcima u stalnom opadanju, pa vjerojatno računa kako mu je još snažnija radikalizacija i zaokret prema nacionalizmu jedini adut koji ima da spasi političku karijeru.

Pročitajte više