Neugodno za gledanje: Kujundžić divljao, Sinčić lupetao, Josipović licemjeran, Kolinda neprimjetna

Foto: Dnevnik.hr/Nova TV

ZAVRŠILO je i drugo sučeljavanje predsjedničkih kandidata. Dosadni i bezidejni kandidati nisu rekli ništa novoga. Kujundžić je opet sve napadao, Josipović je prigovorio Sinčiću zbog Jaguara iako je sam primio sumnjive donacije u prošloj kampanji, Kolinda niti večeras nije uspjela uvjeriti nikoga da nema veze s onim HDZ-om koji je pljačkao, a Sinčić je na zahtjeve da dodatno pojasni svoje izjave govorio - Nemam komentara.

Sučeljavanje je započelo pitanjem o financiranju predsjedničkih kampanja s obzirom da su danas svi kandidati objavili financijska izvješća. Svi su uvjereni kako nisu primili novac sumnjivog porijekla jer su provjeravali tko im uplaćuje novac. Sinčić je ovdje spomenuo i donacije iz prošle predsjedničke kampanje kada je Josipović primio donaciju od Ježića koju je obećao vratiti kada se dokaže da je novac stečen nelegalno. Iako je Ježić osuđen i mora vratiti 5 milijuna kuna, Josipović tvrdi da Ježićev švicarski Dioki nema veze sa zagrebačkim Diokijem.

No, licemjerni Josipović spočitnuo je Sinčiću Jaguara vrijednog 80-ak tisuća kuna kojeg je dobio na korištenje za vrijeme kampanje.  "A što je to nego korupcija?", rekao je aktualni predsjednik koji je dosad potrošio u kampanji 5,5 milijuna kuna, prikupio više od 2 milijuna kuna donacija, studentu koji je u kampanji potrošio par desetaka tisuća kuna i koristio 11 godina starog Jaguara čiji je vlasnik žrtva austrijskih zadruga.

Je li Kujundžić dvaput prekršio zakon? Prijetnja i povjerljiva dokumentacija

Napadi na Sinčića nisu tu stali. Milan Kujundžić u jednom se trenutku prijeteći obrušio na Sinčića. "Gospodin Sinčić ne razumije štošta. Gledaj me u oči!", rekao mu je Kujundžić oštro, na što mu je Sinčić kazao da ga može biti sram. "Zašto? Zašto što je nasuprot mene student koji je studirao šest godina?"

Kada je Sinčić rekao da je bio bolestan, Kujundžić je odgovorio: "Saznao sam ja vaše probleme. Zbog gripe se ne studira šest godina!". 

Odakle Kujundžiću pravo da dolazi do tuđe liječnike dokumentacije? Ako već sada dolazi do povjerljivih podataka o svojim protivnicima, što bi tek bilo da mu uspije doći na Pantovčak? 

Sinčić nema komentara na puno toga

Najmlađi kandidat, osim što je javno ustvrdio tko su "stvarni vlasnici Ine" bez ikakvih dokaza, dao je zanimljivo razmišljanje o Bin Ladenu koje je zaključio riječima: "... a vidite za koga se danas bori". Nakon što su mu Josipović i Grabar Kitarović rekli da je Bin Laden mrtav, Sinčić je samo rekao: "Pa dobro, njegovi sljedbenici".

Kada je Josipović zatražio dodatno objašnjenje vezano za austrijske savjetnike koje je primio na Pantovčaku, želeći mu replicirati, Sinčić je rekao da - nema komentara. Na pitanje što bi učinio da kao predsjednik dođe na utakmicu i da se počne skandirati "Za dom spremni", Sinčić je kazao da si uzima za pravo da ne odgovori na to pitanje.

A gdje je bila Kolinda?

Osim što se u nekoliko navrata pravdala kako je već napustila vladu koja je opljačkala Hrvatsku i kako je za vrijeme njenog boravka u SAD-u kao veleposlanice Hrvatska imala vanjsku politiku te kako nije lutkica optuživši Josipovića za seksizam, Kolinda Grabar Kitarović, kao da u studiju Nove Tv nije ni postojala.

Tijek sučeljavanja

22:50 Bi li na inauguraciju pozvali Tomislava Nikolića?

Kolinda: Zašto ne?
Josipović: Sve predsjednike susjednih država bih pozvao
Kujundžić: Prvo treba vidjeti kakva će biti situacija
Sinčić: Ne.

22:46 O Šukeru, Mamiću i Hajduku

Sinčić: U nogometu ima puno korupcije, ja sam na strani Hajduka a protiv HNS-a.

Kolinda: temeljna funkcija predsjednika je ujedinjavanje, a ne dijeljenje. Što se tiče navijača Hajduka, odajem im svaku čast što su ujedinili Hrvatsku.

Josipović: U nogometnom savezu je močvara. Ja na to upozoravam već dugo vremena, a ne par dana, kako je rekao Kujundžić. Valjda ne čita novine.

Kolinda: Preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora, FIFA i UEFA-e su da se politika ne miješa u sport.

Josipović: A sport u politiku? Vidimo vaš autobus je parkiran na Maksimiru.

Kolinda: To nema veze, ja volim nogomet i odlazim na utakmice, i ne sjedim u ložama nego s navijačima.

22:42 Što bi učinili da dođu na utakmicu i da se počne skandirati "Za dom spremni"

Josipović: Očekujem od suca da prekine utakmicu, Ja ću otići s utakmice.

Kujundžić: Nebitno je što ću ja učiniti, to je za osudu

Sinčić: Ja si uzimam za pravo da ne odgovorim na to pitanje

Kolinda: Ja ne bih napustila utakmicu, iako je to za osudu.

Josipović: Možda bi trebali prestati posjećivati grobove poput onog Ante Pavelića

Kujundžić: Otići na grob bilo kome, to mi vjernici radimo. Antu Pavelića ne veličam, kao što Josipović veliča maršala.

Sinčić: Besmisleno je govoriti o simbolima prošlosti. Ja bih se zalagao za istragu Hrvatskog nogometnog saveza

22:35 Monetizacija autocesta

Sinčić: Autoceste su u velikom problemu, to je rezultat nerada,  to je nedostatak borbe za nacionalni interes. Njih je potrebno zadržati u vlasništvu Hrvatske. Ne smijemo ih nikad prodati, to su gradile generacije hrvatskih građana.

Kolinda: Protiv sam monetizacije, to je naše nacionalno blago

Josipović: 30 milijardi se ne može pokriti iz EU fondova, isto tako čekati da se vrati pokradeni novac iz pretvorbe nije rješenje. Žao mi je da Vlada nije napravila jasan plan i financijsku konstrukciju, tada bi bilo lakše odlučivati o tome, Mislim da u ovom trenu ne bih bio za monetizaciju.

Kujundžić: Josipović je mogao stisnuti vladu da odradi posao. Što nisu procesi oko pljačke autocesta krenuli, što je Josipović čekao?

Josipović: Kujundžić nudi demagogiju i nedemokratske postupke

22:26

Kujundžić: Mi 15 godina nemamo predsjednika. Isti dan kada postanem predsjednik, pozvat ću Milanovića i reći mu da mora početi dolaziti na vrijeme na posao, i morat ćemo naći konsenzus oko bitnih pitanja. Ako ne bismo uspjeli, tada bi uslijedili novi izbori,.

Kolinda: Prvo što ću učiniti je nazvati Milanovića i inicirati sjednicu Vlade! Ako nemaju planove za izlazak iz krize, bilo bi korektno da odu i raspišu izbore. Jer Hrvatska zaslužuje

Sinčić: Prvo bih nazvao Milanovića

Josipović: Svoj projekt ustavnih izmjena poslat ću svima. Prvo moramo napraviti preustroj zemlje, da bismo gospodarski rasli.

Kujundžić: Ja ne mogu vjerovati što priča Josipović, pa i prije pet godina je bilo 21. stoljeće. A vi biste tek sada nešto radili...Pet godina niste uspjeli pričati s Milanovićem.

Josipović: Očito Kujundžić nije pratio što se događa proteklih pet godina, neka se pridruži kada izgubi izbore. Ja želim reforme, a vi izazivači status quo.

Sinčić: Htio bih podsjetiti Josipovića da je za vrijeme njegovog mandata više puta mijenjan ustav i ništa nije pomoglo građanima. On uopće ne razumije kako živi hrvatski građanin.

Josipović: Niti jedna vlada nije uspjela privući investicije, i zato moramo mijenjati ustav

22:14 O avionima

Kujundžić:Josipović rabi blagu retoriku, jedini koji je pokazao nepoznavanje stanja u zemlji, zaposlenosti, siromaštva... je upravo on. Ja ga lijepo molim da se kani te retorike.

Sinčić: Pitanje kod vlastitog zrakoplovstva nije pitanje cijene nego vlastitog suvereniteta

Josipović: Upravo to sam i rekao, samo sam rekao Kujundžiću da je krive brojke rekao

Kujundžić: Vi ne znate što pričate. Ovo je uistinu problem, bačeni su hrvatski novci na servis zrakoplova.

Sinčić: Htio sam reći gospodinu Kujundžiću, sve ono što ste nabrojali Josipoviću, vi ste suodgovorni za to.

Kujundžić. Pogledajte me u oči? Vi ste studirali šest godina, o čemu mi vi pričate?

Sinčić: Ja studiram dugo zbog zdravstvenih problema

Kujundžić: Saznao sam ja vaše probleme. Zbog gripe se ne studira šest godina.

21:57 Imate li povjerenja u SOA-u?

Kujundžić: SOA ne radi ono što joj je osnovna djelatnost, a to je čuvanje nacionalnih interesa. Da su radile svoj posao sigurno se ne bi događalo ovo što se događalo proteklih godina.

Sinčić: Nemam povjerenja u SOU, hrvatske tajne službe su zastarjele, neučinkovite...

Kolinda: Napravljeno je puno propusta

Josipović: Ja imam puno povjerenje u SOA-u.

Kolinda: Potrebno je osnažiti rad svoj službi koje se bore protiv korupcije. Gospodarska kriza može prerasti u sigurnosnu

Josipović: Sigurnosne službe djeluju neovisno i stručno, imali smo nekoliko nadzora i civilnih i stručnih koji nisu pronašli ništa

Kolinda: Međunarodni organizirani kriminal je veliki problem.Mislim da bi bolje procjene

Josipović: Vidimo da gospođa nije mogla navesti konkretan primjer onoga što su slućbe učinile loše, pa prema tome znači

Kujundžić: Čudim se da ne znaju što se sve izdogađalo, počevši od HAC-a, što je trebalo biti prevenirano.

Sinčić: Bilo je propusta u radu tajnih službi, žao mi je što to Josipović i Grabar Kitarović ne vide... Hypo, Ina - samo su neke od tih grešaka.  Nato je uspostavio terorističke organizacije...

Kolinda: Netočno je da je NATO uspostavio terorističke organizacije...

Josipović: Kujundžić i Sinčić nemaju pojma što je nadležnost SOA-e..

Kujundžić: Josipović je trebao zaustaviti predstečajne nagodbe

Sinčić: Moram se vratiti na Josipovićevu izjavu, a nisam rekao da se SOA ne bi borila protiv ISIL-a ako bi ugrozili Hrvatsku, ali gdje je bio Osama bin Laden prije 20 godina, tko ga je stvorio, stvorio ga je i trenirao NATO, a vidite za koga se danas bori

Kolinda i Josipović: Bin Laden nije živ, i nije ga stvorio NATO

Sinčić: Dobro, njegovi sljedbenici

21:48 Vanjska politika

Sinčić: Smiješno mi je što govorite da ona ne postoji a vi ste bili veleposlanica

Kolinda: Dok sam ja bila u SAD-u imali smo vanjsku politiku, nisam pobjegla nego sam izabrana na jednu visoku funkciju u NATO-u

Kujundžić: Što vam to znači? Niste pobjegli?

Kolinda: To sam učinila za Hrvatsku koja je dobila tu priliku da je netko zastupa u NATO-u

Josipović: Koje su to narudžbe iz NATO-a došle za naše gospodarstvo?

Kolinda: Razgovarala sam s mnogim gospodarstvenicima, ali način na koji se ugovori dobivaju u NATO-u nije način na koji ste vi naviknuti da se ugovori dobivaju..

21:40 O pomilovanju

Kolinda: Nikada ne bih pomilovala teške masovne ubojice i pedofile

Josipović: Nikad nisam dao pomilovanje za ubojstvo, za silovanje, za ratni zločin

Kujundžić: veleizdaja nacije, ubojstvo, pedofilija, ali svakome slučaju treba pristupiti individualno

Sinčić: pedofile, masovne ubojice i lihvare nikad ne bih pomilovao..

Bi li pomilovali Sanadera?

Josipović: NE

Kujundžić: Ne morate shvatiti, ne bih, ali ne bih ni druge pomilovao

Sinčić: Nikad ga ne bih pomilovao, uništio je Inu, a pravi vlasnici Ine su Vlahović, Todorić,  Luković  te bivši ministri Gregurić i Valentić

Kolinda: Hipotetsko pitanje, vodila bih se preporukom Komisija za pomilovanja, ali u ovom trenutku rekla bih ne

21:30 O lustraciji

Josipović: Najviše zločina počinjeno je u vrijeme vladavine Ive Sanadera

Kujundžić: Josipović se ruga žrtvama partizanskih zločina. On zaboravlja da je obveza istražiti i lustrirati i funkcijske i druge zločine

Josipović: Svaki zločin treba kazniti, pitanje lustracije je nešto sasvim drugo

Kolinda: Istražila bih zločine, svaki zločinac ima svoje ime i prezime, komunistički režim jest bio totalitaristički, puno se zločina dogodilo nakon 1945 godine i sramota je da nam to rade druge države, poput Njemačke

Josipović: Novu hrvatsku državu su stvorili i sinovi ustaša i sinovi partizana. Odgovornost zločina mora postojati

Kujundžić: Čudi me Josipović, nije on u zabludi, on zlonamjerno govori o zločinima na taj način. Lustracija je krajnje pozitivna stvar, istina je proizašla iz lustracije, i BDP je zato Poljskoj narastao, zog istine. Nemojte se bojati niti partizanskih niti ustaških jama. Igrao bi se Ivo Josipović filozofija.

Sinčić: Treba se odmaknuti od prošlosti i vidjeti što zanima građane danas? Kada će se DORH pozabavati pročistačem voda u Zagrebu

21:26 O DORH-u i korupciji

Kolinda: Ja sam za nultu stopu tolerancije prema korupciji, ali ne u svrhu zastrašivanja, stanje je u Hrvatskoj danas puno gore nego prije. Vidjet ćemo kakvi će kosturi tek izaći

Josipović: DORH je pred lice pravde izveo premijera, neke ministre.. Imali su propusta, ali imali su i dobre poteze... Što je to nego korupcija kad dobijete Jaguara?

Sinčić: Smiješno je govoriti kako DORH radi svoj posao, dugo nisi činili apsolutno ništa, kad nekoga i uhite to su smiješne optužbe. A kad netko bude kažnjen, kazne su isto smiješne.  A što se tiče Jaguara, ustupio mi ga je uništeni poduzetnik kojega je uništio Austrijanac, čijega je savjetnika Josipović pet puta primio.

Josipović. Kojeg savjetnika?

Sinčić: Nemam komentara

Josipović: Ja bih replicirao, ali ne mogu kad se nabacuje lopatama blata.

21:19 Predsjednički veto ili Ustavne ovlasti

Kolinda: Ustavne ovlasti su savim dovoljno, institucija veta nam nije potrebna, podsjećam da je 18 zakona koje je Josipović potpisao Ustavni sud proglasio neustavnim... nemojmo reći da korupcije danas nema. Josipović je išao na privatne zabave gospođe Merzel plaćene novcem građana, imamo tu i Sabu...

Josipović: Predsjednički veto je koristan. Gospođa bi morala manje izmišljati afere kojih nema, i razmišljati kako da ne bude lutka na koncu Karamarkaa.

Kolinda: Ja nisam nikakva lutka na koncu, predsjednik ne bi smio koristiti takav rječnik.

21:13 Drugo pitanje: Gospodarstvo

Kolinda: Obmana je javnosti da ovlasti predsjednika nisu dovoljne za činjenje, ali predsjednik Josipović nije prozivao Vladu Zorana Mialnovića koja nas je dovela do bankrota.

Josipović: Gospođa je bila ministrica najkorumpiranije vlade, šest ili sedam ministara je procesuirano

Kolinda: Ja sam iz te vlade otišla, a vi se još uvijek niste ogradili do Vlade Zorana Milanovića koja Hrvatsku vodi u propast.

Sinčić: Kako će se Josipović boriti protiv kriminala kad je odlikovao zaštitnika kriminala Mladena Bajića.

Josipović: Kao što vidimo, glava se čistila od velikih riba, od premijera. Sada su kriminalci isto tu i trebaju se otkriti,. Nisu kriminalci naša prošlost.

Kujundžić: Zašto to niste radili proteklih godina? Tek sada spoznajete zlo koje se događa u Hrvatskoj

Sinčić: Opet slušam istu demagogiju kao jučer, upravo na vama leži odgovornost za propast ove zemlje

21:07 Prvo pitanje: Jeste li sigurni da niste u donacijama primili novac sumnjivog porijekla?

Kolinda: Sve smo provjeravali, vjerujem da je sve u redu.

Josipović: "Moje izvješće je predano na vrijeme, potpuno sam uvjeren da je sve u redu"

Kujundžić: Moje izvješće je također predano, i sve je u redu

Sinčić: I mi smo predali izvješće. A što se tiče Jaguara, to je krntija, danas se dvaput pokvario...

Josipović je Sinčiću rekao kako je čudno što taj Jaguar nije ovršen... Sinčić mu je odgovorio protupitanjem: Misli li vratiti novac Ježiću? Ubacio se i Kujundžić s pitanjem o Paviću.

Josipović: Ježić je sve kandidate donirao, ja sam obećao - čim se dokaže da je bilo kriminala, ja ću novac vratiti. A Pavić mi nije donator.

21:00 Debata kreće od 21.05

20:40 Predsjednički kandidati stigli su na Novu TV

Prije sučeljavanja

"Želim da kandidati večeras konkretno odgovore na pitanja koja se odnose na predsjedničke ovlasti. Želimo doznati kako bi se u ponašali u raznim situacijama koje spadaju unutar predsjedničkih ovlasti. Iz tih stavova može se vidjeti što zastupa koji kandidat", komentirao je Bago.

A što kažu kandidati?

"Što se mene tiče neću, što bi se reklo, ići s prljavštinama ili napadima, ali ću se, naravno, znati obraniti", kazao je Ivo Josipović.

"Spremna sam na sve, ali se nadam argumentiranoj raspravi, a ne tko će ispasti veći frajer ili veća faca u našim političkim prepucavanjima", rekla je ekipi Nove TV Kolinda Grabar Kitarović.

"Spreman sam za sučeljavanje, nisam nervozan. Cijeli dan sam operirao, sad imam neke sastanke i neodgodive obveze, ali sve što me želite pitati imat ćete priliku večeras, spreman sam", kazao je Milan Kujundžić.

"Ne bojim se niti pitanja gospodina Bage, niti onoga što bi drugi kandidati mogli uzeti kao argumente protiv mene", Ivan Vilibor Sinčić.

Jučer održano prvo sučeljavanje

U petak je održano sučeljavanje na Media servisu, no kandidat Milan Kujundžić jedini se nije pojavio u studiju. Svi kandidati u nedjelju su došli na sučeljavanje u organizaciji RTL-a.

Ivan Vilibor Sinčić sve kandidate optužio je da su najamnici koji su sudjelovali u uništavanju Hrvatske, Milan Kujundžić frenetično je udarao po svima redom, a Ivo Josipović nastavio propagirati politiku nezamjeranja. Kolinda Grabar Kitarović, službeno glavna Josipovićeva protukandidatkinja, većinu vremena provela je nevješto se pokušavajući opravdati za sudjelovanje u vladi Ive Sanadera.

Nova TV je u petak objavila istraživanje koje je proveo Ipsos puls vezano za predsjedničke izbore. Ivo Josipović trenutno uživa 46,5 posto birača dok Kolinda Grabar Kitarović ima potporu 34,9 posto ispitanika. Ivan Vilibor Sinčić ima podršku 9,2 posto birača dok Milan Kujundžić ima 7,2 posto. 2,1 posto birača bilo je neodlučno.

Pročitajte više