Nevladine udruge dobile 5,6 milijuna kuna iz EU-a za "zelene" projekte

Foto: FAH

ŠEST projekata nevladinih udruga primilo je danas potporu od 5,6 milijuna kuna iz EU programa IPA 2011 za jačanje uloge organizacija civilnoga društva u procesu ostvarivanja održivog korištenja prirodnih resursa u Hrvatskoj.

Očekuje se da će se provedbom tih projekata, koje financira EU a sufinancira Vladin Ured za udruge, izgraditi međusektorska partnerstva i unaprijediti sustav upravljanja zaštićenim područjima te podići svijest javnosti o važnosti održivog korištenja za društveno-gospodarski razvoj Hrvatske.

Projekte su u Kući Europe predstavili Grgur Pleslić iz Instituta za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svijet" iz Velog Lošinja, Vedran Lucić iz zagrebačke udruge BIOM, Milena Šijan iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj "Sunce" iz Splita, Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva - BED iz Slavonskog Broda, Antonija Vučić iz Društva za promicanje kulture življenja "Zvono uz Kupu" iz Zamršja (Karlovac) i Luka Ježina iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta" iz Murtera.

Hrvatska među najbogatijim europskim zemalja po bioraznolikosti

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza podsjetio je kako je Hrvatska jedna od najbogatijih europskih zemalja po bioraznolikosti, a cilj je mreže Natura 2000, u koju je uvršteno više od 36 posto kopnenog područja Hrvatske, zaštititi i očuvati prirodne vrijednosti, te istovremeno omogućiti razvoj zelenih oblika gospodarstva, rekreacijskog turizma, obiteljskih gospodarstava i ekoturizma.


Dokoza je upozorio na podatak Europske komisije (EK) da područja pod mrežom Natura 2000 u EU samo od turizma donose između 50 i 85 milijardi eura godišnje.

U pripremi projekti za 600 milijuna kuna

"Jedan euro ulaganja u zaštićena područja omogućuje povrat od 20 eura" kaže Dokoza. Ministarstvo je kroz različite projekte u tri godine uložilo preko 200 milijuna kuna, a u pripremi su projekti za daljnjih 600 milijuna kuna, od čega će značajan dio predstavljati EU fondovi.

Voditelj Predstavništva EK-a u Hrvatskoj Branko Baričević ističe da je okoliš postao središnja politička tema, svijest o njegovoj važnosti prodrla je među građane, ali na tome treba i dalje intenzivno raditi. Zbog toga su nevladine udruge dobile sredstva WEU-a dodao je.

Preko 9 milijuna kuna iz proračuna

Ravnatelj Vladina Ureda za udruge Igor Vidačak napomenuo je kako je u zadnje tri godine za projekte i programe udruga koje djeluju na području zaštite okoliša izdvojeno preko 9 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Iz EU fondova je u zadnjih sedam - osam godina dodijelilo preko 17 milijuna eura, od toga nešto manje od četvrtine išlo je za programe i projekte iz područja zaštite okoliša i prirode, kaže Vidačak.

Pročitajte više