Ni Amerika nije iznimka: Policajci i vatrogasci lažirali povrede nakon terorističkog napada 11. rujna

Foto: Guliver image/Getty images

LOKALNE vlasti New Yorka priopćile su kako je više desetina bivših policajaca i vatrogasaca uhićeno u SAD-u u okviru istrage o prevarama za dobivanje naknada zbog navodnog invaliditeta i nemogućnosti obavljanja posla, posebno u vezi s terorističkim napadima 11. rujna 2001. godine, prenosi Al Jazeera.

Tužiteljstvo je priopćilo da je među uhićenima 72 policajca i osam vatrogasaca. Mnogi od njih su lažno tvrdili da su u terorističkom napadu pretrpjeli povrede ili doživjeli mentalne poremećaje zbog kojih ne mogu više raditi, javlja BBC.

"Mnogi od okrivljenih su lažirali mentalne bolesti kao posljedicu napada od 11. septembra, čime su ukaljali čast onih koji su tada prvi reagirali i stavili se u službu grada, žrtvujući svoje zdravlje i sigurnost. To je šokantno", izjavio je okružni tužitelj Manhattana Cyrus Vance.

Tužitelj za primjer navodi kako je jedan od sudionika u prevari tvrdio je da je zadobio povredu vrata da bi potom otvorio studio za borilačke vještine. Drugi je pak rekao liječniku da pati od napada panike i da nije u stanju izlaziti iz kuće, a zatim je na društvenim mrežama postavljao fotografije na kojima se vidi kako uživa dok vozi skuter na vodi.

Pročitajte više