Nigdje u svijetu nije nakon sukoba pronađeno i identificirano toliko osoba: U BiH još nije pronađeno oko 9.000 ljudi

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

NA MEĐUNARODNI dan nestalih osoba Delegacija Europske unije u BiH/Ured specijalnog predstavnika EU i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) naglasili su ostvareni napredak na području koje je potrebno unaprijediti u nastojanjima da se pronađe oko 30.000 osoba koliko ih je ukupno nestalo u sukobima u BiH.

Nakon bolnog procesa lociranja masovnih grobnica, te ekshumacije i utvrđivanja identiteta posmrtnih ostataka pomoću modernih znanstvenih metoda, pronađeno je više od 70 posto ili 22.000 osoba nestalih u sukobima u BiH.

"Globalno, ovo je dostignuće bez presedana. Nigdje u svijetu nije nakon sukoba toliki broj nestalih osoba pronađen i identificiran. To je zajednički uspjeh obitelji nestalih, lokalnih vlasti u BiH i međunarodne zajednice", izjavio je ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH.

Po riječima generalne direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger, u BiH još nije pronađeno oko 9.000 osoba. Ona je dodala da je "za budući mir i stabilnost regije od najvećeg značaja da BiH i druge vlade u regiji zadrže pozornost u nastojanjima da pronađu nestale, bez obzira na njihovo porijeklo u pogledu nacije, vjere ili zemlje, na transparentan i odgovoran način.

Napredak je postignut, ali je nedovoljan

EU i ICMP danas ističu nekoliko pitanja koja se moraju riješiti da bi se ostvario napredak u rješavanju predmeta nestalih osoba u BiH i ostvarila prava grupa preživjelih. Među njima su i - potrebno je u potpunosti primijeniti Zakon o nestalim osobama i osnovati fond za obitelji nestalih osoba, koji je predviđen zakonom. Iako je Zakon o nestalim osobama izrađen 2004. godine, njegovo neprovođenje negativno je utjecalo na prava nekoliko tisuća srodnika nestalih osoba. Neprovođenje određenih aspekata Zakona također je priznao i Ustavni sud BiH u najmanje 15 odluka koje se odnose na nestale osobe.


Iako predviđena tim istim zakonom, centralna evidencija osoba nestalih u sukobima nije uspostavljena. Iako je prošle godine ostvaren napredak, Institut za nestale osobe i druge institucije trebaju ubrzati uspostavljanje ove evidencije, što će vlastima BiH omogućiti da govori jednim glasom o broju i imenima nestalih.

Procesuiranje odgovornih za ratne zločine i zvjerstva treba ubrzati. Vlasti u BiH, uz pomoć ICMP-a, otvorile su gotovo 3.000 masovnih i skrivenih grobnica širom zemlje. Osim toga, više od 14.000 osoba je ekshumirano i točno identificirano pomoću DNK. Podaci do kojih se došlo u ovom procesu predstavljaju nepobitne dokaze koji se koriste u sudske svrhe i omogućavaju obiteljima nestalih pravo na pravdu.

Proces revizije 11 mrtvačnica u BiH počeo je ove godine. Ova revizija je neophodna da bi se osiguralo identificiranje svih ekshumiranih posmrtnih ostataka iz proteklih sukoba. ICMP raspolaže podacima na osnovu DNK-a da su posmrtni ostaci više od 2.500 osoba koje se vode kao neidentificirane pohranjeni u ovih 11 mrtvačnica.

Uz to, gotovo 27.000 srodnika nestalih osoba dali su referentne uzorke krvi ICMP-u za 9.000 nestalih osoba, koje ICMP ne može povezati s posmrtnim ostacima pohranjenim u 11 mrtvačnica, javlja Fena.

Pročitajte više