Nikolić putuje u Moskvu "u interesu građana Srbije"

Screenshot: RTV/YouTube

SRBIJANSKI predsjednik Tomislav Nikolić otputovao je u petak ujutro u dvodnevni posjet Ruskoj Federaciji gde će nazočiti Mimohodu pobjednika u povodu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, dok srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić neće sudjelovati u ceremoniji Dana sjećanja i pomirbe u petak u Ukrajini, kako je ranije najavljeno.

Kako je objavilo srbijansko ministarstvo vanjskih poslova, Ukrajina je promijenila format proslave dana pobjede nad fašizmom iz političkog u diplomatski pa će Srbiju predstavljati veleposlanik u Kijevu Rade Bulatović.

U telefonskom razgovoru srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića i njegova ukrajinskog kolege Pavla Klimkina potvrđen je raniji dogovor o posjetu Dačića Ukrajini u lipnju, u svojstvu predsjedatelja Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćeno je iz srbijanskog MVP-a.

Nikolićev put u Moskvu je proteklih nekoliko tjedana bio povod za primjedbe europskih dužnosnika i sugestije da srbijanski šef države izbjegne odlazak u Rusiju, u kontekstu sankcija koje je Kremlju uveo Bruxelles, budući se Srbija kao zemlja-kandidat odbija pridružiti kaznenim mjerama koje slijede članice Europske unije.

"Interes građana Srbije"

Nikolić je odbacio primjedbe rekavši kako je njegov odlazak u Moskvu "u interesu građana Srbije" jer je "mišljenje velike većine da Srbija treba njegovati najbolje odnose sa svima, pa i s Ruskom Federacijom".

Nikolić je i kao vrhovni zapovjednik Vojske Srbije (VS), odlučio poslati jednu postrojbu Garde VS, koja će sudjelovati u vojnom mimohodu na Crvenom trgu.


Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić ranije je ovog tjedna, najavljujući svoj put u Kijev prije nego je format tamošnje proslave promijenjen, rekao kako Srbija ima obvezu prema svojoj antifašističkoj tradiciji i žrtvama sudjelovati na svim manifestacijama kojima se obilježava 70. obljetnica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Mi smo se dogovorili - idemo na sve manifestacije obilježavanja oslobođenja od fašizma, tko god nas pozove", rekao je Dačić.

Zapadne zemlje bojkotiraju ovogodišnju proslavu Dana pobjede koja se tradicionalno 9. svibnja održava u Moskvi, optužujući Rusiju za umiješanost u sukob u Ukrajini, a Ukrajina se, jednako kao i Poljska, nastoji distancirati od Rusije pomičući datum obilježavanja kraja Drugog svjetskog rata na 8. svibnja, kada ga obilježava i većina zapadnih zemalja.

Pročitajte više