Ninoslav Pavić državi duguje 2,7 milijuna kuna poreza!



NINOSLAV PAVIĆ državi duguje 2,7 milijuna kuna poreza na dobit. Razvidno je to iz "porezne liste srama" na kojoj se, piše tjednik Novosti, nalazi firma Com.com.

Radi se o osnovnoj Pavićevoj firmi, u kojoj je on direktor i stopostotni vlasnik. Upravo preko firme Com.com Pavić posjeduje 50-postotni udio u medijskom koncernu EPH, izdavaču Jutarnjeg lista, Slobodne Dalmacije i brojnih drugih tiskovina. Drugu polovicu udjela u EPH posjeduje njemački WAZ.

Afera Kamensko

Ime ove Pavićeve firme vjerojatno vam je poznato iz afere Kamensko. Naime, upravo preko Com.coma je Pavić prodao Ivici Todoriću, odnosno njegovom Agrokoru, firmu mStart komunikacije i to za 43,6 milijuna kuna. Radi se o vrtoglavom iznosu, pogotovo kad se uzme u obzir da je mStart u to vrijeme tek bio osnovan, te nije imao ni imovine ni zaposlenika.

Novac koji je dobio od Todorića, Pavić je iskoristio za kupnju firme Dalta, koju su mu prepustili bliski suradnici Miroslava Kutle. Bezvrijedna i fantomska firma Dalta, kojoj se vrijednost povećavala takvim preprodavanjem, odigrala je ključnu ulogu u rasturanju Kamenskog.

Ostvarivao dobit, a nije plaćao porez

Kako otkrivaju Novosti, Pavićev Com.com od 2007. do 2010. nije plaćao nikakav porez na dobit, iako je firma u tom razdoblju vrlo dobro poslovala. Tako je 2007. godine ostvareno 1,4 milijuna kuna dobiti, 2008. 10,8 milijuna kuna dobiti (od prodaje mStarta Todoriću), 2009. pet milijuna kuna dobiti, a 2010. 209 tisuća kuna dobiti.

U navedenom razdoblju Pavićev Com.com imao je ukupno 44,6 milijuna kuna dobiti. No, porez nije plaćen jer je Pavić koristio mogućnost prenošenja poreznog gubitka iz ranijih godina, odnosno iz 2004., 2005. i 2006. godine kada je Com.com poslovao "u crvenom". Također, Pavić je koristio i zakonsku mogućnost smanjivanja porezne osnovice za prihode od dividendi i udjela u dobiti tvrtki u vlasništvu Com.coma.

Poreznici "pročešljali" Pavićevu firmu

No, evidentno je da je Pavić negdje ipak utajio porez. Naime, u financijskim izvještajima navodi se da je Porezna uprava u Com.comu izvršila porezni nadzor. U bilješkama uz financijske izvještaje Pavićeve firme navodi se da su 29. ožujka 2012. u potpunosti podmirene obaveze poreze na dobit utvrđene zapisnikom Porezne uprave od 5. ožujka ove godine.

Iz zabilješke nije razvidno koliki je točno porez na dobit Porezna uprava "odrezala" Paviću. No, sasvim je jasno da porezni dug i dalje nije u potpunosti plaćen, s obzirom da se ime Pavićeve firme nalazi na "listi srama", koja pokriva sve neplaćene dugove utvrđene do 31. ožujka ove godine.

Pročitajte više