Ništa od referenduma o outsourcingu: Ustavni sud proglasio pitanje neustavnim

Foto: FAH

USTAVNI sud utvrdio je da referendumsko pitanje o outsourcingu nije u skladu s Ustavom te da o njemu nije dopušteno raspisivanje referenduma, javlja HRT.

Ustavni je sud utvrdio da su Sabor i Vlada ovlašteni provesti mjere izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, i to u bilo koje vrijeme i bez ikakvih posebnih uvjeta koji bi proizlazili iz Ustava.

Sud nije ulazio u pitanja svrhovitosti i prikladnosti mogućih različitih oblika mjera izdvajanja navedenih djelatnosti u javnom sektoru, a ističe se kako se pri izdvajanju tih djelatnosti mora poštovati demokratska procedura i vladavina prava.

Vlada, koja je najavila očitovanje po odluci Ustavnoga suda, trebala bi uskoro popratiti odluku vlastitim stajalištem i komentarom.

Sindikati su u organiziranim akcijama prikupljanja potpisa za inicijativu prikupili preko 600.000 potpisa prošle godine, kako bi se usprotivili izdvajanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru. Referendumsko pitanje glasilo je: "Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći zakon: Zakon o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru?".

Sabor tražio provjeru ustavnosti referendumskoga pitanja

Podsjetimo, Vlada se 26. ožujka Ustavnom sudu očitovala o Odluci u povodu Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma o donošenju Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, a Hrvatski je sabor od Ustavnog suda zatražio da utvrdi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 87. stavaka 1. do 3. Ustava za raspisivanje državnog referenduma na temelju zahtjeva Organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma radi donošenja zakona o obavljanju pratećih i neosnovanih djelatnosti u javnom sektoru.

Iz Vlade su tada istaknuli kako smatraju opravdanim to što je Hrvatski sabor navedenom Odlukom zatražio provjeru ustavnosti referendumskog pitanja te da se Ustavnom sudu predlaže da ne prihvati zahtjev za raspisivanje referenduma.

Pročitajte više