Nizozemska spremna za novog kralja: Kraljica Beatrix sutra sinu predaje krunu

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRIPREME za sutrašnju primopredaju kraljevskog prijestolja u Nizozemskoj gotovo su završene, izvještava novinar agencije Anadolija.

Nizozemska kraljica Beatrix, nakon vladavine od 33 godine, sutra će kraljevsko prijestolje predati svom starijem sinu, prestolonasljedniku princu Willemu Alexanderu.

Kraljica Beatrix, prestolonasljednik princ Willem Alexander, njegova supruga princeza Maxima i tri kćeri posjetili su danas kraljevsku palaću i crkvu Nieuwe Kerk, gdje su obavljene posljednje pripreme uoči sutrašnje svečanosti.

Na trgu Dam, koji je ukrašen narančastim bojama, okupili su se nizozemski građani i turisti kako bi pozdravili članove kraljevske obitelji.

Građani i vlasti te države pridaju veliki značaj sutrašnjoj svečanosti, a pored Turske, Velike Britanije, Belgije, Danske i Španjolske, očekuje se prisustvo ministara iz 30 zemalja.

Zbog dolaska visokih uzvanika u Amsterdam poduzete su oštre mjere sigurnosti, a neki putevi oko hotela u kojima će odsjedati gosti su zatvoreni. Očekuje se da će svečanosti i slavlju u Amsterdamu prisustvovati na desetine tisuća ljudi.

Pročitajte više