Njemačka i SAD pripremaju sporazum o nešpijuniranju: "To ništa neće promijeniti"

Foto: Guliver Image/Getty Images

NJEMAČKA i SAD namjeravaju uskoro sklopiti sporazum o zabrani uzajamnog prisluškivanja, objavljeno je u nedjeljnom izdanju lista Frankfurter Allgemeine, koji prenosi i bojazni kritičara da bi to moglo izazvati podjele unutar Europske unije.

> Protestiraju zbog špijuniranja, a ni sami nisu ništa bolji: Europski špijuni surađuju u masovnom nadzoru

Sporazum, kojim bi SAD i Njemačka spriječili uzajamno prisluškivanje vlada i građana, mogao bi biti potpisan već početkom iduće godine, u skladu s dogovorom izaslanstva ureda njemačke kancelarke i njihovih domaćina u Bijeloj kući sredinom tjedna. Saznali su to novinari lista Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), a informacija je objavljena u subotu na mrežnim stranicama lista. U Washingtonu su prije nekoliko dana boravili vanjskopolitički savjetnik njemačke kancelarke Angele Merkel Christoph Heusgen i koordinator tajnih služba Guenter Heiss.

Prema istome izvoru, pojedinosti sporazuma utvrdit će se idućih tjedana, a predviđa se da sporazum potpišu dvije vlade kao i obavještajne službe dviju zemalja.

"Ništa se neće promijeniti"

Najava bilateralnog njemačko-američkog sporazuma nije naišla na oduševljenje u Europskome parlamentu.

"Amerikanci žele tim sporazumom umanjiti zabrinutost zbog aktivnosti NSA-a, a da se pri tome ne promijeni ništa u sustavu masovnog nadzora", izjavio je za list njemački zastupnik stranke Zelenih u Europskome parlamentu Jan Philipp Albrecht. On strahuje da bi se tim bilateralnim sporazumom mogao ugroziti zajednički nastup EU-a prema Amerikancima.


"Pitanje je hoće li se Europljani opet dati izigrati, kao što je to često slučaj", dodao je Albrecht.

Zastupnik kršćansko-demokratskog CDU-a u Europskom parlamentu Axel Voss nada se da Europa neće dopustiti da bilateralni sporazumi izazovu podjele unutar nje.

Njemačka savezna vlada u međuvremenu je podsjetila da EU, kad je riječ o tim pitanjima, nije učinkovit jer ne posjeduje jedinstvenu obavještajnu službu. Osim toga, službeni Berlin tvrdi da nisu sve europske države u jednakoj mjeri pogođene tim problemom. Bilateralni sporazum jedini je način postizanja brzog rješenja, tvrdi njemačka vlada.

U nedjelju je predviđen susret predsjednika njemačke Savezne obavještajne službe (BND) i Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka Gerharda Schindlera i Hans-Georga Maassena s čelnicima američkih obavještajnih služba u Washingtonu.

Pročitajte više