Njemačka u borbi protiv radikalnih islamista: Policija pretražila više od 70 "utvrda" salafista

VELIKA policijska operacija provedena je danas ujutro u sedam njemačkih saveznih država s ciljem otkrivanja osoba osumnjičenih za pripadnost salafističkim organizacijama, doznaje se iz njemačkog ministarstva unutarnjih poslova, a javlja Reuters.

Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich izrekao je u četvrtak ujutro zabranu rada udruženja pod imenom "Milletu Ibrahim". Racije su provedene u više od 70 zgrada, privatnih stanova, džamija i škola, a najvažnije operacije odvijale su se u državama Rajna-Sjeverna Vestfalija i Hesse.

Ministar unutarnjih poslova države Rajna-Sjeverna Vestfalija Ralf Jaeger izrazio je zadovoljstvo policijskom operacijom te je ocijenio kao "odličan korak sigurnosnih službi u borbi protiv opasnih ekstremista".

Njemačka policija je početkom svibnja najavila otvaranje istrage, nakon što su radikalni islamisti salafisti napali policajce tijekom skupa ekstremne desnice u Solingenu. Sredinom travnja konferencija o njemačkom islamu, koja okuplja državne vlasti i predstavnike muslimanskih organizacija, ocijenila je kako je salafistički ekstremizam neprihvatljiv za njemačko društvo. Salafistička zajednica u Njemačkoj broji oko 2.500 članova.

Pročitajte više