Njemački mediji: Makedonija je pred ratom

Foto: FAH

"NAJLABILNIJA zemlja Europe pred novim ratom", naslov je teksta u kojem njemački dnevni list Die Welt piše o situaciji u Makedoniji, prenosi agencija Tanjug.

Ovaj njemački konzervativni dnevnik pritom se poziva na pucnjavu koja se ovaj vikend dogodila u Kumanovu. Pozivajući se na izvore iz Prištine, Die Welt piše da je više Albanaca koje su Makedonci uhapsili zlostavljano u zatvoru, a tvrde da su privedeni i albanski civili. Die Welt u svom tekstu tvrdi da regiji "prijeti sukob između Slavena i Albanaca" kao i 2001. godine.

Dnevni list Berliner Zeitung s druge strane ističe kako mnogi u Makedoniji sumnjaju u istinitost službene verzije događaja, prema kojoj su iza zbivanja u Kumanovu albanski ekstremisti. Podsjeća se da Makedoniju već mjesecima potresaju prosvjedi koji u prvi plan guraju političke, a ne etničke razlike.

"Organizacije za ljudska prava i zapadni diplomati optužuju vladu premijera Nikole Gruevskog da se služi autoritarnim metodama. Prema navodima organizacije Reporteri bez granica, u Makedoniji vlada najmanja sloboda medija u čitavoj Europi zapadno od bivšeg SSSR-a", piše Berliner Zeitung.

Deutsche Welle u svom izvještaju također navodi da "mnogi promatrači sumnjaju u službenu verziju događaja".

"Taktika naoružanih je svakako vrlo čudna. OVK (Oslobodilačka vojska Kosova op.a.) obično zauzima sela u nepristupačnom zaleđu, a zatim se sklanja odatle da bi na kraju iskoristila civilne žrtve u propagandne svrhe. Povlačenje iz jedne opkoljene gradske četvrti je nemoguće, a OVK nikad nije izvodila samoubilačke misije. Mnogi u Makedoniji smatraju da je u Kumanovu insceniran međuetnički sukob, kojim vlada pokušava odvratiti pažnju javnosti sa političkih i socijalnih prosvjeda zbog kojih je u sve težoj situaciji", stoji u tekstu lista Neue Zürcher Zeitung, na čije se izvještaje poziva i DW.

"Tajna služba, na čijem čelu se nalazi jedan rođak premijera Gruevskog, u stanju je učiniti tako nešto. A i u regiji ne nedostaje mladih ljudi koji se na to mogu potaknuti s nešto novca. Vlada premijera Gruevskog je stjerana leđima uza zid. Opozicija već mjesecima postupno objavljuje protokole prisluškivanih razgovora koji pokazuju koliko je korumpirana i cinična devetogodišnja vladavina VMRO i njenih albanskih partnera. U Skopju su se formirali prosvjedi koji su prvi put u povijesti ove zemlje multietnički", piše Neue Zürcher Zeitung.

 
 
 

Pročitajte više