Njemački predsjednik podnio ostavku zbog korupcijske afere!

NAKON što je njemačko državno odvjetništvo zatražilo ukidanje imuniteta njemačkom predsjedniku Christianu Wulffu, Wulff je podnio ostavku, javlja Bild. Wulff je najavio izvanredno obraćanje javnosti nakon zahtjeva odvjetništva, što su prenosile njemačke televizije, te je objavio kako se povlači.

"Radio sam greške, ali sam uvijek bio iskren. Odlučio sam se na ostavku kako bi se što prije sve rasvijetlilo, i kako bi svi saznali istinu ", rekao je Wulff dodajući kako je situacija proteklih tjedana bila neizdrživa zbog vrijeđanja njega i njegove supruge po medijima.

"Njemačka mora imati predsjednika koji se može potpuno posvetiti državnim i međunarodnim interesima. Događaji zadnjih nekoliko tjedana su pokazali da postoji sumnja u moje postupke i da je poljuljano povjerenje u mene, iz tog razloga smatram da nije moguće da nastavim svoj posao kao predsjednik države", rekao je Wulff.

Angela Merkel odgodila je zbog Wulffa u posljednji tren posjet Rimu i sastanak s talijanskim premijerom.

Državno odvjetništvo u Hannoveru "nakon detaljnih analiza novog materijala" odlučilo je od Bundestaga zatražiti ukidanje imuniteta njemačkom predsjedniku Christianu Wulffu. To je, kako politički tako i pravni presedan u njemačkoj poslijeratnoj povijesti jer se do sada još nikad nije vodila istraga protiv, prema Ustavu, prvog čovjeka u zemlji.

Njemački predsjednik sumnjiči se za "izvlačenje prednosti" od svojih poznanstava s poduzetnicima. Istraga u pitanju odnosi se na optužbe prema kojima je filmski producent David Groenewold Wulffu i njegovoj supruzi platio boravak u jednom luksuznom hotelu na mondenom sjevernomorskom otoku Syltu dok je istovremeno od pokrajine Donje Saske tražio jamstva za jedan poslovni kredit.

Ispituje se povezanost davanja državnih jamstava Groenewoldu zbog osobne povezanosti s Wulffom. Wulffovi odvjetnici poručili su da je Wulff Groenewoldu kasnije u gotovini platio boravak na Syltu, prenosi Deutsche Welle.

Wulff se tjednima već nalazi u središtu medijske pozornosti. U prosincu je izbila afera oko stambenog kredita kojeg je Wulff navodno dobio pod neuobičajeno povoljnim uvjetima. Nakon toga se Wulff našao na udaru medija jer je navodno uredništvu tabloida Bild prijetio posljedicama ukoliko objave priču koja bi mogla ugroziti njegov imidž, piše Deutsche Welle.

Pročitajte više