"Njemački ulagač me pitao što znači ABC? Anything but Croatia..."

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"PRIJE nekoliko tjedana bio sam u Berlinu i razgovarao s jednim njemačkim ulagačem. Pitao me 'znate li vi što znači ABC?'. Rekao sam da ne znam, a on kaže 'anything but Croatia' ili na hrvatskom - sve, samo nemoj ulagati u Hrvatsku".

Kazao je to HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević u sklopu žestoke saborske rasprave o kontroverznom Zakonu o strateškim investicijama. Milošević tvrdi da je investicijska klima i dalje očajna. Ovaj zakon, tvrdi HDZ-ovac, ubrzat će investicije, ali samo velikim igračima.

"Ako se već želi ovakav zakon, onda je bitno da se nastavi provođenje akcijskog plana za uklanjanje prepreka svim ulagačima: i onima od 100.000 kuna i onima od milijardu kuna", kaže Milošević, te podsjeća da su zapeli mnogi najavljeni projekti poput Zračne luke Zagreb, Plomina C, Brijuni rivijere...

Lesar strahuje od rasprodaje državnih dobara

Ovakvom zakonu žestoko se usprotivio i šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, koji strahuje od privatizacije prirodnih resursa poput šuma, javnih cesta, pomorskog dobra ili poljoprivrednog zemljišta.

"Ovaj zakon omogućuje prodaju državnih dobara privatnom vlasniku pod uvjetom da njegov investicijski projekt dobije oznaku strateškog projekta", kaže Lesar koji tvrdi da nije točno da u Hrvatskoj nema interesa za investicije.

"Ponuda je bilo i ima, ali one se odbijaju i to na razini države, ako investitori nisu iz Europske unije, nego ne daj bože iz Rusije, Kine, Izraela, Singapura. Mogao bih sad nabrojiti niz ozbiljnih ponuda za investicije koje su u Hrvatskoj bile odbijene", rekao je Lesar.

Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, predstavljajući zakon ranije je kazao kako se on donosi zbog ubrzavanja birokratskih procedura koje su usporavale investicijske projekte.

Pročitajte više