Nobelovac Peter Higgs se sprema u mirovinu

Foto: Guliver Image/Getty Images

BRITANAC Peter Higgs, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, rekao je u srijedu kako razmišlja o tome da se umirovi 2014., u dobi od 85 godina. Higgs već 17 godina ne radi kao profesor, ali je još uvijek profesor emeritus na Sveučilištu u Edinburghu i putuje po svijetu održavajući predavanja.

"Mislim da ću ići u mirovinu u dobi od 85 godina, sljedeće godine", rekao je Higgs za BBC, tjedan dana nakon što je primio Nobelovu nagradu za fiziku, koju je podijelio s Belgijcem Francoisom Englertom.

Higgs i Englert dobili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku zbog otkrića hipotetske elementarne čestice tzv. Higgsova bozona koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde i planete. Prema objavi Švedske kraljevske akademije znanosti nagradu su dobili zbog "teorijskog otkrića mehanizma koji pridonosi našem razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica".

Prezime profesora sa sveučilišta u Edinburghu Petera Higgsa (84) opće je poznato i povezano s jednim od najvažnijih otkrića na polju fizike u posljednjih stotinu godina - čestice koja je ključ razumijevanja postojanja mase, raznolikosti i života u svemiru - Higgsova bozona, poznatog i kao "božja čestica". Pola stoljeća nakon objave teorije novi "građevni" element prirode potvrđen je 2012. u CERN-ovu istraživačkom centru, velikom hadronskom sudaraču. Otkriće je slavljeno kao jedno od najvažnijih u fizici.

Pročitajte više