Normalizira se situacija u dolini Neretve i na sisačkom području: Najteže u Čičkoj Poljani i oko Jasenovca

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

DIJELOVI Hrvatske i dalje se bore s poplavama. Najteže je u Čičkoj Poljani kod Velike Gorice. U Zagorju i Zagrebu probleme stvara veliki broj klizišta, a na sisačkom području i u dolini Neretve situacija se normalizira.

Mještani Čičke Poljane od sinoć ne spavaju. Do sada su napunili 20 tisuća vreća, no Odra i dalje raste. "Svaka dva sata raste po centimetar. Nije nešto posebno, no nadam se da će početi padati čim je počela teći prema dolje. Odra se izljeva, ona se vraća uzvodno. Kupa i Sava su se sastale, val nije prošao i ona preljeva natrag. Nije došlo do štale, ali nije ni daleko", rekli su nam uplašeni mještani Čičke Poljane .

A ako nastavi ovako rasti, načelnik velikogoričkog Stožera zaštite i spašavanja Stjepan Kos, upozorava. "Ako još naraste 20 centimetara bit će poplavljene kuće", rekao je Kos.

Da do toga ne dođe, činimo sve što se može, kaže Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda. "Mi pumpamo, dostavit ćemo te pumpe, štitit kuće zečjim nasipima. Hoće li to biti dosta, ovisi o povratnim vodama koje se iz sisačkog područja vraćaju u Odransko polje", rekao je Čavlović.

Problemi i s klizištima

U Zagrebu i Zagorju problemi su s klizištima. Na području Bednje aktivirana su čak 23 nova, a šteta je procijenjena na 17,5 milijuna kuna, kaže načelnik općine Mirko Bistrović.

"Tragedija je da moramo sanirati i napraviti prohodnost nerazvrstanih cesta i vidjeti što možemo napraviti s obiteljskim kućama i gospodarskim zgradama, jer se jedna gospodarska zgrada urušila totalno", rekao je Bistrović.


Brojne intervencije zbog klizišta zabilježene su i Zagrebu, a na jednoj obiteljskoj kući na Grmoščici došlo je do pucanja zidova, te je dvoje stanara moralo iseliti.

"Najgore je prošlo, na sreću bez ljudskih žrtava i velikih stradanja"

Na sisačkom području situacija se normalizira. Vodostaj Kupe je u opadanju, dok je Sava nizvodno od Siska u blagom porastu. "Najgore je prošlo, na sreću bez ljudskih žrtava i velikih stradanja", rekla je sisačko-moslavačka županica Martina Lovrić-Merzel.

Pozvala je gradonačelnike i načelnike da proglase elementarnu nepogodu kad se voda potpuno povuče s poljoprivrednih površina. "S obzirom da su velike poljoprivredne površine pod vodom, očekujem da, čim se počne povlačiti voda, načelnici i gradonačelnici proglase elementarnu nepogodu zbog zakonskih mogućnosti. Da se može napraviti prava procjena šteta. Znamo da će se te štete nadoknaditi iz državnog proračuna i da možemo ljudima, rekla bih, što bolje, brže, što kvalitetnije ljudima pomoći da saniraju te štete koje su nastale", istaknula je Lovrić-Merzel.

Najkritičnije je područje oko Jasenovca gdje je 30-ak obitelji odsječeno i do njih se može samo s čamcima. "Sutra ću poslati pomoć, pakete za te obitelji. Vidjet ćemo s gorskom službom koja je inače tamo na terenu da se i to preveze i naravno da ćemo biti u kontaktu i s načelnicom", poručila je sisačko-moslavačka županica.


Voditeljica "Banovine" Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Sisku Tatjana Dovranić-Kardaš je izvijestila kako je do sada podijeljeno više od 50.000 komada vreća za obranu od poplava. "Danas je u tijeku nova podjela vreća gradu Sisku za područja ugrožena porastom voda u Odranskom polju i naseljima i selima Greda, Staro Pračno i Stupno. Negdje oko 250 ljudi Hrvatskih voda i licencirane tvrtke sudjeluju u aktivnim mjerama obrane od poplava, tu ne računamo vatrogasne postrojbe i  aktiviste mjesnih odbora", rekla je Dovranić-Kardaš.

Stipe Gabrić Jambo: Ovaj put smo dobro prošli


Normalizira se stanje i u dolini Neretve, koja je zbog obilnih kiša ponovno bila poplavljena. "Vodostaj Neretve pao je za pola metra", rekao je Media servisu gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo.

"Rječica Norin se jutros od četiri sata počela vraćati u Neretvu, znači desno zaobalje se počelo prazniti. Na terenu gdje su poplavljene ulice i kuće je pala za dva ili tri centimetra jer je to ogromna površina", kazao je Jambo.

Za poplave je optužio direktora hidrocentrale u susjednoj BiH Nikolu Krešića. "Koji nije htio isključiti reverzibilnu hidrocentralu Čapljina u Svitovi. Ispuštao je svaku sekundu 180 kubika. Inače, kad je protok Neretve u Metkoviću 1400 kubika u sekundi, on ju mora isključiti. Ili druga varijanta. Po pravilniku kad je kvota jezera Hutova blata 5 metara, također je mora isključiti. On je imao 5,12 i 5,13 metara. Nažalost, ovaj put je potopio profit Elektroprivrede Herceg Bosne", rekao je Stipe Gabrić, koji unatoč najavi novih padalina, smatra da je najgore prošlo.

"Hvala Bogu poplava nije onakva kakva je bila prije dvije godine. Imamo određen broj obiteljskih kuća i gospodarskih objekata koji je pod vodom, praktički cijela desna strana Metkovića. Ali prošli smo ovaj put solidno", zaključio je gradonačelnik Metkovića.

Hrvatski Crveni križ šalje dodatnu pomoć na poplavljena područja

Iz centralnog skladišta Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu otpremljena je još jedna pošiljka pomoći na područja zahvaćena poplavama, izvijestili su iz HCK.

U Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg za potrebe poplavljenih mjesta općine Martijanec, Veliki Bukovec i Mali Bukovec dopremljeno je 10 isušivača prostora. Riječ je o specijalnim uređajima koji u kratkom vremenu osuše poplavljene odnosno vlažne prostorije kako bi stanovnici/ukućani što prije mogli nastaviti normalan život.

Gradskom društvu Crvenog križa Novska isporučeno je: 30 kreveta, 60 pokrivača i 768 litara pitke vode u bocama.

Prema izvješću Društva Crvenog križa Zagrebačke županije zaposlenici i volonteri svih gradskih društava Crvenog križa poduzeli su sve potrebne mjere pripravnosti za slučaj poplave i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.


Pomoglo se stanovništvu kod pojedinih kuća koje su poplavljene zbog podzemnih voda, a dopremljeni su i isušivači. Starim i nemoćnim građanima dostavljena su 164 topla ili hladna obroka (Ivanić Grad i Zaprešić). Riješeno je i pitanje pitke vode na području Posavine u suradnji s mjesnim odborima i vatrogascima.

Pomoglo se i u akcijama punjenja vreća i izgradnji zečjih nasipa (Ivanić-Grad). Gradska društva Crvenog križa koja imaju organizirane pučke kuhinje i Službu pomoći u kući (Ivanić-Grad, Velika Gorica, Samobor i Zaprešić) pojačano su brinula o starijim, bolesnim i nemoćnim građanima.

Predstavnici svih društava Crvenog križa Zagrebačke županije bili su u neposrednom kontaktu sa stožerima za zaštitu i spašavanje, mjesnim odborima, javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Jakovina o poplavama: Cijeli sustav radi svoj dio posla

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osvrnuo se danas na aktualni problem s poplavama. Na pitanje hoće li Vlada pomoći stanovnicima poplavljenih područja, Jakovina odgovara. "Cijeli sustav radi svoj dio posla. Vidjeli ste i prošle godine kad smo na Dravi imali velike štete od poplave da je i Vlada, a prvenstveno Ministarstvo napravilo određenu pomoć", naglasio je Jakovina.

Pročitajte više