Norveška nagradila Brazil s jednom milijardom dolara zbog očuvanja amazonskih prašuma

Foto: 123rf

DOBAR dio Amazonije na jugu Amerike će ostati čist, bujan i zelen, dijelom zahvaljujući dobročinstvu nacije s druge strane svijeta, piše Quartz.

U 2008. godini, kad se Amazonska prašuma suočila s pustošenjem i sječom, Norveška je kao zemlja koja uživa bogatstvo zahvaljujući nafti i plinu obećala brazilskoj vladi jednu milijardu dolara ako uspori uništavanje površina čije je krčenje i paljenje rezultiralo emisijom stakleničkih plinova i očuva biološku raznolikost na Zemlji.

Brazil se više nego uspješno odazvao izazovu, uveo stroge zakone zaštite, educirao stanovništvo i uskratio zajmove lokalnim okruzima koji su krčili previše prašume. Nacija je u posljednjim godinama umanjila iskorištavanje zelenih površina za 75 posto i procjenjuje se da su brazilski poljoprivrednici i stočari spasili oko 53,100 četvornih kilometara prašume, što prema Quartzu odgovara površini koju zauzima 14.3 milijuna nogometnih igrališta.

Zadovoljna rezultatima, norveška vlada je prošlog tjedna rekla da će Brazilu na skupu UN-a o klimatskim promjenama najavljenom za studeni isplatiti posljednjih 100 milijuna i tako zaokružiti obećani iznos od jedne milijarde dolara.   

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je dogovor nazvao "izvanrednim primjerom" međunarodne suradnje u postizanju održivosti.

Quartz navodi da je poticaj Norveške spriječio emisiju 3.2 milijarde tona ugljičnog dioksida, količina koju bi Amerika uštedjela ukoliko bi tri godine zaustavila sav automobilski promet na cestama.

Pročitajte više