Nova pomoć malim i srednjim tvrtkama EU: Odabrano prvih 155 tvrtki koje će primiti 50 tisuća eura za inovacije

Ilustracija: European Union

DANAS je Europska komisija objavila prve rezultate svojeg novog Instrumenta za mala i srednja poduzeća (MSP) u vrijednosti od 3 milijarde eura koji je pokrenut u okviru programa Obzor 2020. kojim se inovativnim malim poduzećima pomaže da svoje ideje realiziraju i stave na tržište.
 
Ukupno će svaki od 155 MSP-ova iz 21 zemlje (države članice EU-a ili zemlje povezane s programom Obzor 2020.) primiti 50 000 eura za financiranje studija izvedivosti za razvoj svojih inovacijskih strategija. Uz to je MSP-ovima na raspolaganju do tri dana poslovnog treninga, priopćili su iz Europske komisije.
 
U prvom su krugu osobito uspješni bili španjolski MSP-ovi čijih je 39 prijedloga odabrano, a odmah iza njih slijede MSP-ovi iz UK-a i Italije. Ukupno se za prva bespovratna sredstva prijavilo 2 666 poduzeća. Uspješni podnositelji prijava u kolovozu će primiti službenu obavijest od Izvršne agencije za MSP-ove (EASME) koja upravlja programom.

"Odaziv je ohrabrujući"
 
"Odaziv na novi Instrument za MSP-ove je ohrabrujući. Očito je da postoji potražnja za tu vrstu potpora. Nadamo se da će se mnogi od tih financiranih poslovnih planova razviti u prave proizvode i usluge koji će našem gospodarstvu donijeti rast i radna mjesta. Želimo da prvaci inovacija nastave napredovati!”, izjavila je Máire Geoghegan-Quinn, Europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost.

Instrument za MSP-ove ključan je element financiranja malih poduzeća koji je dostupan u okviru programa Obzor 2020. U vrijednosti od oko 3 milijarde eura tijekom sedam godina, instrument nudi brza i jednostavna bespovratna sredstva za studije izvedivosti poslovnih inovacija (1. faza) i demonstracijske projekte (2. faza). Poduzeća koja predstave ideje koje su dovoljno razvijene da bi se u njih ulagalo mogu dobiti i savjetovanje o poslovnom razvoju te ostale usluge podrške (3. faza).
 
EU želi financirati inovativna mala poduzeća koja imaju velik potencijal rasta
 
EU iz Instrumenta za MSP-ove želi financirati najinovativnija mala poduzeća koja imaju velik potencijal za rast. Postupak prijave jednostavan je, ali samo se najbolji projekti mogu financirati. Prihvatljive teme navedene su u radnom programu Obzora 2020. o "inovacijama u MSP-ovima”.
 
Prijave se mogu predati bilo kad, ali se ocjenjuju četiri puta svake godine. Današnji rezultati odnose se na prijave koje su zaprimljene za bespovratna sredstava iz prve faze do prvog krajnjeg roka 18. lipnja 2014. Sljedeći krajnji rokovi za ocjenjivanje su 24. rujna 2014. za prvu fazu i 9. listopada za drugu fazu.
Oko 645 projekata trebalo bi se financirati 2014., a u 2015. do 670.

Pročitajte više