Nova pravila za državne potpore: Traže se detaljna izvješća o potrošnji, a ocjenjuje se i uspješnost



AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja donijela je novi Pravilnik o obliku i sadržaju te načinu prikupljanja  podataka i vođenja evidencija o državnim potporama. Agencija je novim Pravilnikom obvezala sve davatelje potpora u Hrvatskoj da joj dostavljaju podatke o korištenju i učincima dodijeljenih državnih potpora.

Godišnja izvješća

"Kako bi davateljima potpora pomogla da uvedu vjerodostojan sustav procjene učinaka potpora, Agencija je, polazeći od svojih iskustava i stečenih znanja na području praćenja i kontrole državnih potpora te od najbolje prakse drugih država članica EU, utvrdila temeljem kojih podataka i informacija će se ubuduće pratiti korištenje i učinkovitost potpora u Republici Hrvatskoj. O tome će  kroz godišnja izvješća o državnim potporama Agencija izvješćivati Hrvatski sabor i hrvatsku javnost", navodi se u obavijesti ove državne agencije u kojoj se dodaje da davatelji moraju jasno utvrditi ciljeve državne potpore, neovisno o tome radi li se o programu državne potpore ili o pojedinačnoj potpori te definirati polaznu vrijednost odnosno postojeće, zatečeno stanje.


Davatelji bi Agenciju trebali izvještavati i o iznosu sredstavim namijenjenim za provedbu određenog programa potpora ili za pojedinačnu potporu.

Ocjena uspješnosti

"Ocjena uspješnosti programa potpore odnosno pojedinačne potpore izražava se kao odnos između postavljenog cilja i ostvarenog rezultata dodijeljene potpore, dok se učinak potpore iskazuje kao odnos između ostvarenog rezultata programa potpore ili pojedinačne potpore i uloženih sredstava odnosno iznosa državne potpore.  Pravilnik sadrži detaljne upute i objašnjenja kako bi se davateljima potpora omogućila i olakšala dostava podataka o korištenju i učinkovitosti potpora", pojašnjeno je na službenim stranicama Agencije.

Stav je Agencije da se uspostavom preglednog i učinkovitog sustava praćenja korištenja i učinaka dodijeljenih državnih potpora, može postići bolja kontrola financijskih sredstava koji se kroz potpore usmjeravaju u gospodarstvo, ali i potaknuti nužne promjene u politici državnih potpora.

Pročitajte više