Nova stranka: Registrirana Komunistička partija Hrvatske

Screenshot: uprava.hr

U REGISTAR političkih stranaka Republike Hrvatske upisana je nova stranka, Komunistička partija Hrvatske.


Sjedište joj je u Umagu, a u Registar je upisana pod brojem 261. U online Registru na internetskoj stranici Ministarstva uprave ne vidi se kad je upisana, a Novi list, koji je o tome sinoć objavio vijest, navodi da je registrirana s jučerašnjim datumom.

Osnivanje nove stranke najavljeno je na 33. obljetnicu smrti Josipa Broza Tita 4. svibnja ove godine u Kumrovcu, gdje je održan i osnivački kongres 25. svibnja, na dan kad se obilježavao Titov rođendan.

Inicijator osnivanja stranke i njen predsjednik, navodi Novi list, umaški je ugostitelj Radoslav Ilić koji voli koristiti svoje konspirativno ime Mrki, vlasnik obrta za ugostiteljstvo "Tito" i istoimenog caffe bara. Ilić Mrki posljednjih je godina u javnosti bio prisutan kao organizator Titove štafete koja je kretala iz Umaga, odredište joj je bio Beograd. Taj je 71-godišnjak aktivan i u Društvu "Josip Broz Tito".

Prvi pokušaj osnivanja komunističke partije u Hrvatskoj bio je 29. studenog 2005. u Vukovaru, ali inicijatori nisu uspjeli skupiti stotinu osnivača koliko ih je najmanje potrebno za osnivanje i registraciju političke stranke.

HSP AS protivi se registraciji

HSP dr. Ante Starčevića (HSP AS) protivi su registraciji Komunističke partije Hrvatske, a zamjenik predsjednice HSP AS i saborski zastupnik Ivan Tepeš danas je na konferenciji za novinare u Zadru rekao kako je nedopustivo da na hrvatskom političkom nebu bude petokraka u obliku KP Hrvatske.

Komunistička partija Hrvatske bila je dio totalitarnog komunističkog režima, istaknuo je Ivan Tepeš te upitao kako je uopće registrirana Komunistička partija.

"Pitam ministra (uprave) Arsena Bauka bi li isto tako registrirao ustaški pokret. KPH je partija koja je bila dio zločinačkog totalitarnog komunističkog režima, kao što je i ustaški pokret bio dio zločinačkog fašističkog režima", kazao je Tepeš, dodajući da ako se na skupovima zabranjuju simboli ustaške ikonografije, tako bi isto trebalo zabranjivati i komunističke simbole.

"Po našem sudu, nedopustivo je da na hrvatskom političkim nebu bude petokraka u obliku KP Hrvatske", istaknuo je Tepeš.

Pročitajte više