Novi će natječaji biti otvoreni i prije odobrenja EK: Bespovratna sredstva za ruralni razvoj već na jesen

Foto: Ilustracija

KRAJNJI rok za usvajanje Programa ruralnog razvoja RH, ali i Programa ostalih zemalja članica, od strane Europske Komisije (EK) je 15. siječnja 2015.

Do trenutka konačnog odobrenja, RH će, na vlastiti rizik, započeti s provedbom nekih mjera novog Programa, javljaju EUfondovi.hr.

Prema najavama, prvi će natječaj biti iz Mjere 5. "Obnova poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti".

Obnova dijelova pogođenim poplavama

Osnova za prijavu na taj natječaj biti će dokument o procjeni štete koje je izdalo Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Potpore iznose do 100% prihvatljivih troškova, a prihvatljivi troškovi su:

  •  Obnova poljoprivrednog zemljišta i tla
  •  Obnova i rekonstrukcija poljoprivrednih gospodarskih objekata i infrastrukture
  •  Kupnja i sadnja višegodišnjih biljaka te kupnja životinja
  •  Obnova ili kupnja mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju u visini procijenjene štete

5 milijuna potpore za materijalnu imovinu


Nakon mjere obnove, očekuju nas Mjera 4. "Ulaganje u materijalnu imovinu", sa svojim podmjerama Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te Prerada, razvoj i trženje poljoprivrednih proizvoda. To će biti nastavak dosadašnjih IPARD mjera 101 i 103, no uz širi opseg i intenzitet financiranja uz maksimalnu potporu od 5 milijuna EUR po projektu.

Potom slijedi i objava natječaja iz Mjere 7. "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" namijenjene jedinicama regionalne i lokalne samouprave, javnim poduzećima i ustanovama u naseljima do 5.000 stanovnika.

Početkom sljedeće godine, nakon usvajanja Programa ruralnog razvoja, otvarati će se natječaji iz ostalih mjera, uključujući ruralni turizam.

Pročitajte više