Novi online registar otkriva odakle udrugama novac i kako ga troše

Screenshot: Ministarstvo financija

NA INTERNETSKIM stranicama Ministarstva financija od sada je moguće pretraživati financijske izvještaje neprofitnih udruga. Financijske izvještaje udruga će Ministarstvo financija objavljivati kroz Registar neprofitnih organizacija.

Registar se može pretraživati po nazivu neprofitne organizacije, ali i OIB-u, matičnom broju ili RNO broju. Osim u osnovne podatke o udruzi, poput odgovorne osobe, broja računa, telefona, e-maila i internetskih stranica, korisnici od sada imaju uvid i u bilancu prihoda i rashoda udruga.

Predlažući u Saboru Zakon o računovodstvu neprofitnih udruga, kojim je određeno da udruge moraju objavljivati financijska izvješća, ministar financija Boris Lalovac (a tada još uvijek zamjenik Slavka Linića) kazao je da je preko računa udruga u 2012. godini prošlo čak 13,7 milijardi kuna.

U Registru udruga, kojeg vodi Ministarstvo uprave, registrirano je 50.901 udruga, a u Registru neprofitnih organizacija, kojeg vodi Ministarstvo financija, 25.481 neprofitna organizacija. Među neprofitnim organizacijama najraširenije su upravo udruge, kojih ima 23.512, dakle 92 posto

U Registar neprofitnih organizacija prijavilo se i 419 ustanova, 292 turističke zajednice, 280 sindikata, 219 umjetničkih organizacija, 194 vjerske zajednice, 132 zaklade, te 90 političkih stranaka.

Pročitajte više