Novi problemi za Šengenom: Njemačka kritizirala Francusku, a sad i sama želi granične kontrole

ŠENGENSKA zona, ponos i dika Europske unije, ponovno se našla na udaru kritičara i to iz malo vjerojatnog izvora - Njemačke.

Riječ je o iznenađenju jer su još prije dva tjedna Nijemci oštro kritizirali Sarkozyjeve izjave o nužnosti bolje regulacije granica zbog najezde imigranata, pa čak i prijetnje da će Francusku izvući iz zone slobodnog kretanja.

Međutim, u brzinskom obratu teze, njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich predložio je mjeru prema kojoj će EU zemlje moći privremeno zatvoriti granice prema susjedima koji nisu u stanju spriječiti ulazak imigranata u Šengensku zonu. Govoreći za Rheinische Post, kazao je kako u sentimentalnom smislu zona otvorenih granica znači puno, ali i da sigurnost znači još više.

Inzistira na tome da zemlje imaju pravo kontrolirati svoje interne granice kako bi spriječili da zona postane mjesto ulaska ilegalnih imigranata. Pritom je jasno da do znanja, baš kao što je to napravio i njegov francuski kolega Gueant, da prvenstveno misli na Grčku, preko koje u Šengensku zonu ulazi 90 posto ilegalnih imigranata u EU.

Prošle godine broj ilegalnih ulazaka kroz Grčku drastično je povećan, prvenstveno zbog turbulencija koje je u regiji izazvalo Arapsko proljeće. Bez obzira na to, na grčkim granicama 2011. godine uhićeno je oko 100.000 osoba. Grčka je zbog svega počela s izgradnjom zida duž kopnene granice s Turskom, iako je Europska komisija taj projekt prozvala besmislenim.

U svakom slučaju, pozivi za ponovnu uspostavu nekog vida granične kontrole unutar Šengenske zone sve su jači. Podsjetimo, u travnju prošle godine Francuska je postavila presedan i na svoju granicu s Italijom postavila kontrolu jer su u Rimu izdali privremene vize tisućama imigranata iz Afrike. Nešto slično kasnije je napravila Danska, koja je zaštitila svoje granice prema Njemačkoj i Švedskoj.

Pročitajte više