Novi prosvjed - Biciklisti protiv MUP-a: Globe nas jer kršimo pravila, a poštivati pravila znači riskirati svoje živote

SINDIKAT biciklista nastavlja s prosvjedima kojima želi ukazati na sve probleme s kojima se biciklisti svakodnevno susreću prilikom obične vožnje kroz grad. Zato su ovog puta odlučili organizirati dva prosvjeda, koji će se održati sutra: Jedan u 17 sati ispred Gradskog poglavarstva, a drugi u 18 sati ispred Ministarstva unutarnjih poslova. Oba prosvjeda najavili su na svojoj Facebook stranici.

Radi se, kako napominju u Sindikatu, o pravom biciklističko-sindikalnom prosvjedu te pozivaju sve sudionike da se za vrijeme trajanja prosvjeda pridržavaju apsolutno svih prometnih pravila. Prosvjedi su simbolično nazvani "Anti-ping-pong prosvjedima", budući da, kako tvrdi Sindikatu, Grad i MUP s njima igraju ping-pong u peru ruke od besmislenog globljenja biciklista.

Poštivati pravila često znači riskirati život!


"Kampanje "očistimo pločnike od biciklista" smo vidjeli. Kampanje "zaštitimo bicikliste na kolniku" nismo. Nas bicikliste globe jer ne vozimo po pravilima, a mi to često ne možemo iako hoćemo. Poštovati pravila često znači ugrožavati svoj život isto kao što poštovati pravila često znači uništiti smislenost i užitak vožnje na biciklu. Bez adekvatne infrastrukture ili poštivanja pravila svih sudionika u prometu ne može se od nas očekivati da ih poštujemo", poručuju iz Sindikata.

Upozoravaju da su postojeće biciklističke staze nefunkcionalne, loše označene i često blokirane terasama ugostiteljskih objekata.

"Kad smo se žalili na situaciju, postalo je jasno da sve institucije peru ruke. Predstavnici Grada kažu da bicikliste globi MUP te da oni nisu odgovorni za to. Predstavnici MUP-a kažu da samo provode zakon i da se žalimo Gradu na manjkavost infrastrukture", i tako se nastavljaju ping-pong igrice.

"Nemojte nas kažnjavati, zaštitite nas!"

Biciklisti predlažu tri rješenja za postojeću situaciju: hitnu izgradnju kvalitetnih biciklističkih staza uz brze ceste ili usporavanje prometa motornim vozilima tamo gdje nije moguća izgradnja staza, zaštitu od strane policije, a ne samo kažnjavanje te izmjenu nadležnih zakona kako bi se bicikliste štitilo, a ne kažnjavalo.

Pročitajte više