Novi rekord u Splitu: Za 18 grama amfetamina dobio 6 godina zatvora!

Ilustracija: MUP

NOVI rekord suca Dinka Mešina u Splitu. Zorana Tomića, zvanoga Zoka, 43-godišnjeg nezaposlenog konobara na socijalnoj pomoći, osudio je na čak šest godina zatvora zbog nepunih 18 grama amfetamina. Po godinu zatvora za svaka tri grama.

Tomić je od 1999. godine tri puta osuđen za preprodaju, a dvaput za posjed droge, i sve izrečene kazne su zatvorske, jedna čak na tri godine, pa se sudac Mešin odlučio za strožu sankciju kako bi okrivljeni konačno shvatio da ne može nastaviti s takvim ponašanjem.

Blaža kazna za zemunski klan

"Manje bi dobio da sam pripadnik zemunskog klana. Osudili ste me na smrt", kazao je Tomić sucu Mešinu nakon što je čuo koliko je dobio.

"Sami ste se osudili", odgovorio mu je sudac Mešin.

Amfetamin za potenciju

Tomić je, inače, tijekom suđenja iznio obranu. Ustvrdio je da amfetamin nije bio za prodaju, već za njegovu osobnu upotrebu. Naime, imao je problema s potencijom, Viagra mu je bila preopasna za srce pa se odlučio za amfetamin, koji se, kaže Tomić, pokazao kao prava stvar, odnosno, efikasno sredstvo za takvu namjenu.

Sudac Općinskog suda u Splitu Dinko Mešin poznat je po svojim presudama koje odstupaju od uobičajenih. Tako je nedavno jednog obiteljskog nasilnika kaznio sa osam godina zatvora, no Županijski sud kaznu je značajno umanjio. U tom slučaju okrivljenome je opozvan niz uvjetnih kazni, no u slučaju Zorana Tomića Zoke toga nije bilo, već mu je kazna uvjetovana dosadašnjom osuđivanošću.

Zakon inače za ovo kazneno djelo propisuje kaznu u rasponu od godine do 12 godina zatvora.

Pročitajte više