Novi šef splitske policije tužio Slobodnu za duševne boli teške 101 tisuću kuna, ali u sudnicu nije došao

NOVI šef splitske policije Zoran Petričević nije se danas pojavio na splitskom Općinskom sudu povodom svoje tužbe protiv Slobodne Dalmacije od koje traži 101 tisuću kuna zbog duševnih bolova nanijetih tekstom o krađi njegovog Golfa u Sarajevu. Petričević nije došao pa tako nije bio ni u prilici da postavi koje pitanje autoru teksta novinaru Marku Didiću tako da se odmah razjasne sporne stvari. 

Zašto ste pisali tekst?

Po Didiću spora nikakvog ni nema te Petričević tuži bez osnova. Sutkinju je za početak interesiralo zašto je Didić uopće pisao članak.

"Pa to je najnormalnije da se o tome piše. Petričević je istaknuti policajac, bio je zamjenik načelnika Policijske uprave, dugogodišnji je šef Prve policijske postaje. Zašto se ne bi pisalo o ovom slučaju koji je, bez ikakve sumnje, bio vrlo medijski zanimljiv. To što Petričević misli da se nije trebalo pisati, to je njegova stvar", kazao je Didić.

Petričević voli više tužiti, nego komunicirati

Šef splitske policije smatra da mu je povrijeđeno pravo osobnosti jer je Didić naveo ulicu u Sarajevu u kojoj mu je ukraden Golf. U tužbi je naveo da je tako Didić otkrio gdje mu kćer živi.

"Samo sam napisao u kojoj je ulici Golf bio parkiran, nisam napisao ime njegove kćeri, ni gdje živi, a i da jesam, ne vidim što bi tu bilo sporno. Informaciju o krađi vozila mi je potvrdila policija Općine Centar. Nazvao sam i oni su mi kazali. Informaciju o slučaju dobio sam inače iz svojih izvora, koji su se dotad pokazali vjerodostojnima. Poslao sam službeni upit, a nazvao sam i Petričevića, koji je htio spriječiti objavu priče. I on mi je potvrdio da je auto ukraden. Ja sam mu dao priliku da kaže sve što ima reći, no on nije htio govoriti. Više voli tužiti, nego komunicirati. Pitao sam ga je li građani mogu biti sigurni, kada on ne može pronaći svoj automobil. Bio sam oprezan jer sam pretpostavljao da bi mogao tužiti. Nudio sam mu autorizaciju, da se nađemo, ali Petričević na ništa nije htio pristati. U svom odgovoru na moj tekst bio je mnogo eksplicitniji. Ne znam zbog čega odmah nije bio tako otvoren, jer problem nije bio u meni, nego u njemu", elaborirao je Didić.

Jeste li pitali dozvolu za objavu fotografije policajca u odori?

Sud je zanimalo i odakle informacije Didiću da je Petričević dvaput išao u Sarajevo ne bi li nekako otkupio svog Golfa od kradljivaca.

"Pričao sam s čovjekom koji ga je vozio, no on je sada mrtav", otkrio je Didić.

Je li načelnik Petričević dao dozvolu za objavu svoje fotografije, zanimalo je sutkinju. Didić je strpljivo pojasnio da za to nije bilo potrebe, jer se radi o fotografiji Petričevića u odori, koja je dotad već nekoliko puta objavljena. "Nije to slika iz obiteljskog albuma", pojasnio je Didić.

"Morao sam s obitelji odseliti zbog nerada policajaca kojima je zapovijedao Petričević"

Imao je potrebu kazati još par stvari.

"Moja je novina htjela razgovor s načelnikom Petričevićem, zahtjev smo poslali 21. 9., a pitanja tri dana poslije, no ništa nam nije odgovoreno. Sumnjamo da je čekao ovo ročište pa da onda vidi što će. Meni nije jasno kako je Petričević mogao biti tako siguran da ja nisam mogao znati da je bio u Sarajevu", kazao je Didić.

S Petričevićem ima inače nekakve neraščišćene račune. I to je objasnio sudu. "Moja obitelj morala je odseliti iz mog stana u ulici Antofagaste jer policija nije uspjela riješiti problem sa susjedima. Pored mog stana, morali smo se preseliti kod punca na Brda. Iz Antofagaste smo 180 puta zvali policiju te smo se na kraju morali odseliti zbog njihovog nerada. A Petričević je svo to vrijeme bio na čelu postaje koja pokriva tu ulicu. Mojoj suprugi, bivšoj djelatnici MUP-a je kazao: "Više niste u poziciji da vi sada nešto tražite i pitate". Nitko njemu nije prijetio smjenom. Bavim se ovim poslom dugo godina i znam da načelnike u policiji postavlja i smjenjuje politika, a taj je gospodin i za vrijeme HDZ-a i za vrijeme SDP-a prosperirao", kazao je Didić.

Pročitajte više