Novi slučajevi groznice Zapadnog Nila u Hrvatskoj: U Osijeku zaražene tri osobe

NAKON što je tijekom proteklog tjedna zabilježen prvi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila u Hrvatskoj, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priopćili su kako su još tri pacijenta u Osijeku vjerojatno zaražena opasnim virusom. Kako je priopćio HZJZ, na temelju podataka Nacionalnog Referentnog laboratorija za arboviruse laboratorijski nalazi troje pacijenata iz Kliničkog bolničkog centra u Osijeku ukazuju na vjerojatnu infekciju virusom Zapadnog Nila.

Radi se o pacijentima u dobi od 48, 65 i 76 godina koji su vjerojatno infekciji izloženi u Hrvatskoj. Još uvijek se čeka definitivna potvrda laboratorijskih nalaza.

Podsjetimo, prvi vjerojatni slučaj groznice izazvane virusom zapadnog Nila zabilježen je kod pacijenta 65-godišnjeg pacijenta iz Slavonskog, koji je obolio od upale mozga i moždane ovojnice.

Rizične skupine su starije osobe i oni s oštećenim imunitetom

Bolest se ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka, podsjećaju iz HZJZ-a. Virus se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca vrste Culex, ali i drugih vrsta komaraca.

IZ HZJZ-a pišu kako u 80 posto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, dok se u 20 posto slučajeva razvije bolest s blagim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi. Rijetko se može razviti teža bolest sa simptomima meningoencefalitisa, upale moždane ovojnice i mozga.

Najrizičnije skupine za teži oblik bolesti su stariji ljudi i osobe oštećenog imuniteta. Ranije je kod nekih životinja u Hrvatskoj pronađen virus Zapadnog Nila.

Pročitajte više