Novi talijanski predsjednik prisegnuo da će poštivati pravo na rad i socijalni pakt Ustava

Foto: Hina

NOVI talijanski predsjednik Sergio Mattarella položio je prisegu u utorak ujutro pred parlamentom okupljenim na plenarnoj sjednici u Rimu, izražavajući tradicionalno poštivanje Ustava.

Mattarella, Sicilijanac star 73 godine, zastupnik tijekom 25 godina, pet puta ministar i ustavni sudac od 2011., odao je počast svom prethodniku Giorgiu Napolitanu (89) koji je podnio ostavku 14. siječnja.

U govoru popraćenom pljeskom, Mattarella je iznio sve prioritete svojeg mandata. Izabran na sedam godina, predsjednik Talijanske Republike ima tek slabe ovlasti, osim u slučaju političke krize.

"Moramo prevladati opasnost da ekonomska krize ugrozi poštivanje načela i vrijednosti na kojima se temelji socijalni pakt Ustava", izjavio je Mattarella podsjećajući da demokracija nije "konačno osvajanje".

"Biti čuvar Ustava znači priznati i učiniti efektivnim pravo na rad", inzistirao je taj kršćanski demokrat.

Ovacije parlamentaraca

Novi je predsjednik dugo govorio o borbi protiv mafije i korupcije, odlučnim tonom koji mu je priskrbio pljesak svih parlamentaraca.

Mattarella je za novog talijanskog predsjednika izabran u subotu, kao prvi Sicilijanac na toj dužnosti. On je i prvi praktični katolik na položaju predsjednika države od 1999.

Rođen je u Palermu 1943., a vrhunac političke karijere dosegnuo je od 1998. do 2000. kao zamjenik premijera Massima D'Aleme. Zastupnik u parlamentu bio je od 1983. do 2008., a prije četiri godine izabran je za ustavnog suca.


Potječe iz obitelji političara. Njegov otac Bernardo bio je jedan od 556 zakonodavaca koji su sastavljali prvi talijanski poslijeratni ustav i višestruki ministar. Starijeg brata Piersantija ubila je mafija 1980. dok je bio predsjednik regionalne sicilijanske vlade.

Ostavka zbog Berlusconija

Sergio Mattarella bio je ministar obrane od 2000. do 2001., a ostao je zapamćen kao potpisnik odluke o ukidanju obaveznog služenja vojske. Napisao je i izborni zakon koji je bio na snazi od 1993. do 2005.

Bivši premijer Silvio Berlusconi bio mu je nesklon jer je Mattarella kao ministar obrazovanja u šestoj vladi Giulija Andreottija 1990. podnio ostavku zajedno s još četvoricom tadašnjih ministara zbog usvajanja zakona koji je favorizirao televizijske tajkune.

Nakon što se njegova Demokršćanska stranka početkom devedesetih raspala pod teretom korupcijskih skandala, Mattarella je prišao odmetnutoj frakciji koja se pridružila bivšim komunistima u savezništvu protiv Berlusconija, kojega su, pod vodstvom Romana Prodija, uspjeli srušiti na izborima 1996. Do izbora za predsjednika bio je član Demokratske stranke.

Pročitajte više