Novinari protiv kumskih imenovanja na HRT-u: Radmane, smijeni Rogošića!

Foto: HRT

NATJEČAJ za glavnog urednika prvog programa HTV-a mora se ponoviti, poručuje HND-ov ogranak na Prisavlju.

Za glavnog urednika prvog programa je, podsjećamo, imenovan Željko Rogošić, kum glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. Rogošić je imenovan iako nije imao povjerenje novinara i kreativnog osoblja; u njihovom izjašnjavanju zauzeo je četvrto mjesto, od pet kandidata koji su ušli u uži izbor.

Naknadno je otkriveno da je Rogošić falsificirao određene podatke u biografiji, koja je bila ključna pri odabiru glavnog urednika HTV-a 1. Najprije se pokazalo da 80-ih godina nije bio urednik unutarnje politike u Slobodnoj i Nedjeljnoj Dalmaciji, kao što je tvrdio, da bi zatim Slobodna Dalmacija otkrila i da je početkom 90-ih lažirao podatak o izvještavanju iz okupiranog Kijeva.

Vrijede li "etičnost, lojalnost i kompetentnost" za svih osim za Rogošića?

"Etičnost, lojalnost, kompetentnost - kriteriji su koje je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman često isticao kao ključne za zaposlenike HRT-a u javnim nastupima. No, ono što mediji otkrivaju vezano za karijeru Željka Rogošića , glavnog urednika HTV 1 nije na razini standarda koje je sam postavio", poručuje Elizabeta Gojan, predsjednica HND-ovog ogranka na HTV-u.

"Potpuno je jasno zašto je Željko Rogošić, kako sam kaže, 'nejasno' napisao podatke u svom životopisu, naime, puna istina ne udovoljava jednom od osnovnih uvjeta Natječaja za glavne urednike programa - treba imati 5 godina uredničkog iskustva, a zgrožava činjenica koliko je tu podataka koji u potpunosti ne odgovaraju istini", kaže Gojan.

Radman ne razmatra smjenu svog kuma

Zbog svega ovoga, poručuje HND-ov ogranak na HTV-u, postavlja se pitanje zadovoljava li Rogošić uvjete natječaja i je li njegovo imenovanje legitimno. Isto pitanje Index je postavio HRT-ovoj Službi za odnose s javnošću nakon što je otkriveno da je Rogošić falsificirao pojedine detalje svoje biografije. Iz odgovora koji smo tada dobili jasno je da Radman nije razmatrao smjenu svog kuma.

"HRT dosad nema razloga sumnjati u valjanost provedenih natječaja. Sve što su Glavni ravnatelj i ravnatelj Programa imali reći na temu natječaja, rekli su na prošloj sjednici Programskog vijeća HRT-a te na tu temu nemamo što dodati. Podsjećamo i da je Glavni urednik HTV1 također javno odgovorio na pitanja u vezi svoga životopisa", tvrde s HRT-a.

Duka: Što se još treba dogoditi da bi imenovanje Rogošića bilo poništeno?


Apelu se pridružila i HND-ova središnjica. "Hrvatsko novinarsko društvo traži od glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana da opozove imenovanje glavnog urednika 1. programa HTV-a Željka Rogošića i raspiše ponovljeni natječaj za to glavnouredničko mjesto", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Iz HND-a podsjećaju da su još 23. travnja izrazili nezadovoljstvo kontroverznim izborom Rogošića za glavnog urednika prvog programa. Nabrojali su sve činjenice koje Rogošiću ne idu u prilog: kumstvo s Radmanom, izjašnjavanje novinara kojih je 70 posto bilo protiv Rogošića i fabriciranje biografije.

"Čovjek koji fabricira biografiju ne može biti moralni autoritet kakav bi trebao biti glavni urednik Prvog programa HTV-a. Ovakvo imenovanje ruši vjerodostojnost Hrvatske televizije a time se, makar i posredno, dovodi u pitanje i vjerodostojnost brojnih izvanredno profesionalnih i etičnih novinara koji tamo rade. Neizreciva je šteta koja se njima na ovaj način čini a javnost ima pravo pitati i znati zbog čega za svoj novac mora trpjeti kumsko-tazbinska imenovanja. Što se još treba dogoditi i biti objelodanjeno da bi imenovanje Rogošića bilo poništeno?", pita se HND.

Pročitajte više