Novinarka Jasna Babić i večeras ostaje u Remetincu

Foto: Arhiva

JASNA BABIĆ i dalje je pritvorena u Remetincu. O puštanju iz pritvora ove poznate hrvatske novinarke izvanraspravno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu odlučivat će sutra, u četvrtak.

Braniteljica koju je Babić dobila po službenoj dužnosti, odvjetnica Laura Valković, danas je napokon uspjela posjetiti svoju klijenticu. Jučer, kad je Babić privedena, to joj nije bilo omogućeno. Zatražila je da se Jasnu Babić odmah pusti iz pritvora.

Ukoliko izvanraspravno vijeće odbije pustiti Babić na slobodu, novinarka će ostati u pritvoru do ponedjeljka 28. siječnja, kada je zakazana rasprava u procesu zbog klevete koji je pokrenuo Josip Radeljak zvani Dikan.

Hrvatski P.E.N. centar stao u obranu novinarke Jasne Babić: "Ugrožava se sloboda istraživačkog novinarstva!"

I hrvatski P.E.N. centar pridružio se organizacijama, udrugama i pojedincima koji traže da se novinarska Jasna Babić pusti iz pritvora.

"Hrvatski P.E.N.centar izražava veliku zabrinutost zbog disciplinskoga pritvora novinarke Jasne Babić u okolnostima u kojima datum ročišta za privatnu tužbu nije određen pa nastaje dojam nesrazmjernoga reagiranja a takvo reagiranje postaje faktorom u ugrožavanju slobode istraživačkog novinarstva", stoji u priopćenju koje potpisuje Nadežda Čačinovič, predsjednica Hrvatskog P.E.N.-a.

Podsjetimo, ova poznata hrvatska novinarka jučer je završila u Remetincu. Pritvorena je zbog izbjegavanja dolaska na raspravu na Općinskom kaznenom sudu, u slučaju privatne tužbe koju je protiv nje pokrenuo Josip Radeljak zvan Dikan.  Pritvaranje novinarke Babić Općinski kazneni sud naložio je 28. studenog prošle godine. Dražen Kevrić, glasnogovornik Općinskog kaznenog suda tvrdi da je u pitanju "krajnja mjera", koja je poduzeta jer se Babić nije odazivala na sudske pozive.

Babić je, dodaje Kevrić, u dva navrata, početkom 2010. godine, došla na glavnu raspravu, kada ju je o tome obavijestio njen branitelj. No, dodaje kako od tada nisu s njom mogli stupiti u kontakt, a i branitelj je otkazao punomoć jer je nije mogao kontaktirati.  U pritvoru je najviše mogu zadržati 30 dana, ali zasigurno će je morati pustiti ranije. Babić ima pravo žaliti se Županijskom sudu, a od Općinskog kaznenog suda može tražiti ukidanje rješenja o pritvoru.

Pročitajte više