Novinarka Jasna Babić privedena zbog tužbe Dikana Radeljaka; HND: Hitno je pustite na slobodu!

Foto: Arhiva

JASNA BABIĆ, poznata hrvatska novinarka, završila je u Remetincu. Pritvorena je zbog izbjegavanja dolaska na raspravu na Općinskom kaznenom sudu, u slučaju privatne tužbe koju je protiv nje pokrenuo Josip Radeljak zvani Dikan.

Pritvaranje novinarke Babić Općinski kazneni sud naložio je 28. studenog prošle godine. Dražen Kevrić, glasnogovornik Općinskog kaznenog suda tvrdi da je u pitanju "krajnja mjera", koja je poduzeta jer se Babić nije odazivala na sudske pozive.

Odveli je u Remetinec jer nije podizala sudske pozive

"Predmet se vodi od 2009. godine. U 16 navrata je zakazivana glavna rasprava, ali ona niti jednom nije podigla poziv. Bila su upućena i tri dovedbena naloga prema policiji, ali kako ni ti nalozi nisu realizirani, sud je donio rješenje o pritvoru", kaže nam Dražen Kevrić.

Babić je, dodaje Kevrić, u dva navrata, početkom 2010. godine, došla na glavnu raspravu, kada ju je o tome obavijestio njen branitelj. No, dodaje kako od tada nisu s njom mogli stupiti u kontakt, a i branitelj je otkazao punomoć jer je nije mogao kontaktirati.

U pritvoru je najviše mogu zadržati 30 dana, ali zasigurno će je morati pustiti ranije. Babić ima pravo žaliti se Županijskom sudu, a od Općinskog kaznenog suda može tražiti ukidanje rješenja o pritvoru.

HND traži hitno puštanje Jasne Babić


Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, zatražio je puštanje Jasne Babić iz Remetinca. Iz HND-a poručuju da su šokirani ovakvim privođenjem poznate hrvatske novinarke.

"Tražimo da Sud hitno pusti novinarku Jasnu Babić na slobodu. Nedopustivo je da kolegica Babić čami u Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije niti sazvana!", priopćio je HND.

HND također upozorava da su pojedini  novinari sve više potencijalno materijalno ugroženi zbog znatno viših novčanih kazni koje omogućava novi Kazneni zakon, a to se posebno odnosi na kolegice i kolege koje su izgubile posao a optuženi su zbog novinarskih priloga koji su realizirani u medijima za koje su ranije radili.

Pročitajte više