Novinarka pobjegla iz Rusije nakon što joj se ime našlo na "listi za smaknuće"

Screenshot: YouTube

RUSKA novinarka Ksenia Sobčak je napustila domovinu nakon upozorenja tajnih službi da se njezino ime nalazi na listi disidenata određenih za smaknuće na sličan način na koji je ubijen oporbeni političar Boris Nemcov.

Sobčak je odlazak najavila na zabavi priređenoj povodom prvog izdanja modnog magazina L'Officie, javlja u ponedjeljak poslovni dnevnik Kommersant.

"Sutra ću na neko vrijeme napustiti Rusiju," rekla je prošlog petka novinarka i urednica poznata po glamuru i talk-showu na "opozicijskoj" Dožd televiziji.

"Lista za smaknuće"

Navodnu "listu za smaknuće" je prošlog tjedna objavio nezavisni dnevnik Novaja Gazeta, a na njoj se uz Sobčak nalaze i imena bivšeg naftnog tajkuna Mikhaila Khodorkovskog i izvršnog urednika radio postaje Ekho Moskvy, Alekseja Venediktova.

Novaja Gazeta u svom izvješću ne otkriva pojedinosti o navodnim planiranim ubojstvima, ali sugerira da iza popisa stoje visoki obavještajni dužnosnici u Čečeniji koji se naručili smaknuće Nemcova. Jedan od autora liste je identificiran samo s imenom Ruslan i navodno je poznat ruskim istražiteljima.

"Ti si sljedeća"

Sobčak ima obiteljske veze s Putinom, a njezin je pokojni otac Anatolij zaslužan za njegov ulazak u politiku, no to 33-godišnju novinarku nije spriječilo da iznosi snažne javne osude predsjednikova "autoritarnog vladanja".

Daily Mail piše da je novinarka otvorenu prijetnju smrću dobila još na pogrebu Borisa Nemcova kad joj je prišao muškarac i rekao: "Imaj na umu da si ti sljedeća, Ksenia".

Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina niječe postojanje liste, uz ocjenu da su teorije u medijima "apsurdne", javlja Ekho Moskvy.

Pročitajte više