Novo suđenje Jašareviću za napad na američku ambasadu u Sarajevu počinje 16. rujna

Foto: Klix.ba

POSTUPAK pred Žalbenim vijećem Suda Bosne i Hercegovine protiv srbijanskog državljanina Mevlida Jašarevića započet će 16. rujna ove godine, potvrdio je agenciji Anadolija (AA) Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac.

Žalbeno vijeće je prošloga tjedna poništilo presudu od 6. prosinca prošle godine kojom je Jašarević proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu 28. listopada 2011. godine.

Presuda je poništena zbog bitnih povreda postupka. Također, tada je potvrđena oslobađajuća presuda za navodne Jašarevićeve pomagače Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića, koji su i prvostupanjskom presudom bili oslobođeni optužbi.

Prema američkoj bi optužnici mogao dobiti više od 100 godina zatvora


Jašarević i ostali su se optužnicom od 25. travnja ove godine teretili za kazneno djelo organiziranje terorističke skupine u vezi s kaznenim djelom terorizam.

Jašarević je 28. listopada 2011. godine kalašnjikovom pucao na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu. Tijekom 50 minuta ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi cijeli dan. Tom prilikom Jašarević je teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, a svi su svjedoci izjavili da su u gradu nastupili metež i kaos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperist Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS).

Jašarević je na iznošenju završnih riječi rekao da, ako ga Sud Bosne i Hercegovine osudi, to "neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on". Istaknuo je da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će "ovakvih napada biti dok Amerikanci ubijaju muslimane".

"Amerikanci koji ubijaju u Iraku izdaju knjige o svojim djelima, a nitko ih ne kažnjava što ubiju 200 ljudi, niti netko od njih traži da se kaju za počinjeno", rekao je tada Jašarević.

Američko ministarstvo pravosuđa također je podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset točaka. Kada bi bio osuđen po svima, dobio bi više od 100 godina zatvora.

Pročitajte više