Novosel: 90 posto sindikalnog članstva podržava opći štrajk!

Foto: Hina

ZADNJI je dan za prikupljanje potpisa za organizaciju generalnog štrajka.

Anketu među svojim članovima protekla dva tjedna provode povjerenici 5 sindikalnih središnjica. Žele utvrditi jesu li radnici za opći štrajk zbog novog Zakona o radu koji će, kako kažu, potpuno obespraviti radnike. Sindikalni čelnik Krešimir Sever nije htio prejudicirati i najavljuje da će točne podatke objaviti idući tjedan.

"Mi smo rekli da nećemo izlaziti s podacima o broju izjašnjavanja, no mogu samo reći da smo više nego zadovoljni odazivom i načinom na koji su se ljudi izjasnili", rekao je Sever jučer novinarima.

Resorni ministar Mirando Mrsić njihovu je inicijativo ovako komentirao:

"To je legitimno pravo sindikata da izražavaju nezadovoljstvo", rekao je Mrsić.

A nezadovoljstvo će, kaže Sever, izražavati do zadnjega. Svim silama borit će se protiv donošenja ovakvog Zakona o radu.

Novosel: 90 posto sindikalnog članstva podržava opći štrajk

OPĆI štrajk protiv Zakona o radu podržava više od 90 posto sindikalnog članstva, pokazala je to anketa koju je 5 sindikalnih središnjica provodilo posljednja dva tjedna među svojim članovima.


Točan broj potpisa objavit će idući tjedan, no dosadašnji podaci pokazuju vrlo visok postotak onih koji smatraju da se štrajk treba održati, rekao je za Media servis predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

"Više od 90 posto prema svim dosadašnjim izvješćima koje smo dobili, tu prije svega mislim na SSSH. Dakle, preko 90 posto je izlaznost i isto onih koji su se izjasnili da su spremni sudjelovati u generalnom štrajku", rekao je Novosel.

Ipak, štrajk još ne najavljuje, jer kako su i ranije tvrdili, nije im to cilj. Prije prvog čitanja zakona u Saboru obavijestit će zastupnike o mogućim štetnim učincima zakona. A i Vladi žele dati šansu da povuče Zakon koji će umjesto zapošljavanja dovesti do kontraefekta i obespraviti radnike.

"Hoće li Vlada povući zakon iz procedure ili će amandmanima promijeniti predloženi zakon ovisi i datum, termin, oblik štrajka, a isto i sve druge akcije koje ćemo provesti, koje su, napominjem još jednom, isključivo vezano uz sprječavanje ovakvih zakona, a ne iz bilo kojeg političkog razloga za što nas optužuje Hrvatska udruga poslodavaca."

Pročitajte više