Novozelandska Nacionalna stranka opet dobila izbore: "Nikad nismo doživjeli da vlada dobije treći mandat uz porast popularnosti"

Foto: Guliver image/Getty images

NOVOZELANDSKA vladajuća Nacionalna stranka desnog centra uvjerljivo je osvojila treći mandat na vlasti na parlamentarnim izborima u subotu osiguravši apsolutnu većinu s programom nastavka snažnog gospodarskog rasta.

Stranka premijera Johna Keya dobila je 48 posto glasova osiguravši 61 od 121 parlamentarnog mjesta čime je poboljšala svoj rezultat u odnosu na izbore 2011.

"Mislim da su ljudi vidjeli da je zemlja na pravom putu i nagradili su to", rekao je Key novinarima.

Nacionalna stranka je ostvarila povijesni rezultat prema proporcionalnom izbornom sustavu stekavši mogućnost da vlada sama, ali Key je rekao da će nastojati obnoviti koalicijski dogovor s tri manje stranke iz prethodne koalicijske vlade.

Key (53), bivši devizni broker je prošao netaknut optužbama za prljavu političku borbu u kojoj su sudjelovali vladini ministri i tvrdnji da je vladina obavještajna agencija planirala masovno tajno prisluškivanje u zemlji.

"Nikad nismo doživjeli da vlada dobije treći mandat uz porast popularnosti. U mnogim pogledima to je izvanredan rezultat", rekao je Grant Duncan, profesor javne politike na Sveučilištu Massey.

Rekao je kako Nacionalna stranka nije ponudila ništa više u predizbornoj kampanji osim izgleda za smanjenje poreza u narednih nekoliko godina i nastavka štedljive državne potrošnje.

Glavna oporbena Laburistička stranka lijevoga centra pala je na najmanji udio u glasovima u posljednjih 80 godina s 25 posto glasova i 32 mjesta u parlamentu, a njezin čelnik David Cunliffe je priznao poraz rekavši da su izgubili od "zastrašujućeg političkog stroja".

Pročitajte više