Novu republikansku debatu obilježila prepucavanja na razini dječjeg vrtića

SINOĆ je na Floridi održana zadnja republikanska debata prije predizbora u toj saveznoj državi, a rasprava je bila možda i najžešća dosad, iako se nisu razmjenjivali argumenti već djetinjaste optužbe.

Valja naglasiti kako je sve "zakuhao" Newt Gingrich, koji je prije debate na radiju objavljivao oglase u kojima je Romneya optužio da zagovara antiimigrantsku politiku. Naravno, nije slučajno da je za takvom metodom posegnuo baš u Floridi gdje živi veliki broj imigranata. Ulozi su veliki, jer će onaj koji pobijedi u Floridi postati favorit i za ukupnu nominaciju, a prema anketama Gingrich i Romney su trenutno izjednačeni.

O deportaciji bakica i koloniziranju Mjeseca

"Sama ideja da sam ja protiv imigranata je odbojna. To je tipična retorika pretjerivanja koja već predugo karakterizira američku politiku", odgovorio je Romney Gingrichu, koji je ranije kazao da će Romneyeva imigracijska politika rezultirati deportacijom bakica koje su ilegalno u zemlji.

Međutim, i Romney je imao svog aduta u rukavu pa je napao Gingrichevu ideju o osnivanju stalne baze na Mjesecu, kako bi se dodvorio jakom "svemirskom" lobiju na Floridi. "Kad bih imao poslovnog savjetnika koji bi mi došao i kazao da želi potrošiti par stotina milijardi dolara kako bi napravio koloniju na Mjesecu odmah bi mu uručio otkaz", ismijao je Romney Gingricha.

Gingrichev autogol

Ovaj je uzvratio propitivanjem o Romneyevom bogatstvu i praksi da novce drži u švicarskim bankama, što "nijedan drugi predsjednik prije nije radio". Pritom je Romneya optužio da zarađuje ulažući u fondove "koji stanovnicima Florida otimaju kuće". Doduše, tu je sam sebe pokopao, jer je i sam Gingrich uložio u dva takva fonda, na što Romney nije propustio podsjetiti.

Možemo li sad o ozbiljnim stvarima

Dva kandidata koji su ostali u njihovoj sjeni, Rick Santorum i Ron Paul, u nevjerici su promatrali djetinjasti obračun dvojice favorita i tražili da se počnu ozbiljno ponašati. "Ova diskusija ide u krivom smjeru zbog sitničavih osobnih opaski. Možemo li načas zanemariti činjenicu da je Gingrich bio član Kongresa i da je Romney bogataš i početi se baviti ozbiljnim temama", kazao je Santorum, koji se i sam obrukao ovog tjedna kad je u intervjuu za CNN kazao kako "trudnoću izazvanu silovanjem treba prihvatiti kao dar od Boga".

Pročitajte više