Nuklearke i nacionalna suverenost izazivaju razdor u pregovorima o Energetskoj uniji

Foto: Hina

PRIJEDLOZI Europske komisije o uspostavi Energetske unije su dobili načelno odobravanje nacionalnih ministara, no već postoje naznake o poteškoćama koje dolaze, piše EUObserver.

Komisija je prošlog tjedna ponudila smjernice za postizanje energetske neovisnosti unutar Unije zajedno s preporukama pojedinim članicama što trebaju poduzeti da bi postigle "zelene ciljeve".

"Ja mislim da na ovom stupnju postoji puna podrška prijedlozima komisije," rekao je nakon sastanka ministara povjerenik za klimatske promjene Miguel Arias Canete i pritom priznao da očekuje poteškoće kad započnu razgovori o specifičnim dijelovima novog zakonodavstva.

Da će razgovori o energetskoj uniji podrazumijevati neujednačene stavove misli i austrijski ministar energetike Reinhold Mitterlehner.

"Svatko dokumente o Energetskoj uniji interpretira na svoj način," rekao je.

Nuklearno pitanje

Mitterlehner je kao jedno od pitanja oko kojeg već postoje nesuglasice naveo nuklearnu energiju, o kojoj se niti ne pokušava raspravljati u Austriji, no koja uživa podršku u drugim zemljama.

"Mi želimo pojašnjenje da ovo nema veze s (promocijom) nuklearne energije. Koliko ja znam, postoje države koje tvrde suprotno i žele da ona bude uvrštena u strategiju eksplicitnije," kaže ministar.


Njemačka je nakon sastanka održanog u četvrtak 5. ožujka također ponudila oštre opaske oko pitanja nuklearne energije.

"U EU sad imamo zemlje koje nuklearnu energiju žele podržati državnim novcem, novcem od poreza. Mi smatramo da je to apsolutno neprihvatljivo," rekao je ministar energetike Sigmar Gabriel ponovivši njemački stav da su nuklearke "skupe" i "opasne".

"Birokratska ograničenja"

Grčka je pak izrazila protivljenje prijedlogu da dogovore zemalja članica EU s nacijama koje ne pripadaju Uniji prije potpisivanja mora odobriti Europska komisija.

> EK traži pravo na kontrolu hrvatskih ugovora povezanih s energetikom

Resorni ministar Panagiotis Lafazanis je rekao da se pribojava "birokratskih ograničenja" i da bi plan mogao povećati nejednakost i pogodovati "velikom biznisu".

Mađarska se prijedlozima komisije usprotivila i prije sastanka.

Premijer Viktor Orban je rekao da energetska unija "narušava nacionalni suverenitet", što se prema izvješću EUObservera moglo čuti od nekolicine ministara koji su sudjelovali na sastanku.

Pročitajte više