OESS osudio napad na srpskog kandidata na lokalnim izborima: "Prijetili su da će mi zaklati djecu"

Ilustracija: YouTube

DVIJE nepoznate osobe napale su u Kosovskoj Mitrovici Krstimira Pantića, kandidata za gradonačelnika toga grada na lokalnim izborima 3. studenoga, što je u subotu odmah osudilo OESS-ovo izaslanstvo na Kosovu.

"Dva maskirana muškarca napala su me u petak navečer oko 22.00 sata ispred zgrade u kojoj živim i udarila me u bradu", rekao je za France Presse Pantić, kandidat Građanske inicijative Srpske za gradonačelnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice u kojemu su Srbi u većini. Po njegovim riječima, napadači su pobjegli nakon što su ga više puta udarili. Pantiću je pružena liječnička pomoć, ali nije hospitaliziran.

Napad smatra pokušajem ubojstva te ističe da su napadači prijetili i njegovoj obitelji, točnije, da će mu zaklati djecu.

Odaziv Srba koji su nakon proglašenja neovisnosti Kosova 2008. odbijali vlast Prištine odlučit će o pobjedniku na nedjeljnim izborima raspisanima na temelju dogovora iz Bruxellesa o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Beograd je u predizbornoj utrci pozivao 40.000 Srba koji žive na sjeveru Kosova uz granicu sa Srbijom, gdje su većina i gdje Priština nema gotovo nikakvu vlast, da izađu na birališta, dok su srpske nacionalne stranke pozivale na bojkot izbora.

Prvi izbori na cijelom teritoriju Kosova od proglašenja neovisnosti

OESS-ovo (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) izaslanstvo na Kosovu koje će nadzirati regularnost izbora na sjeveru Kosova, odmah je osudilo napad na Pantića. "Vjerujem da će vlasti zadužene za sigurnost na Kosovu učiniti sve kako bi izbori protekli u sigurnom ozračju", ističe se u priopćenju voditelja OESS-ova izaslanstva Jean-Claudea Schlumbergera.


Prema sporazumu o normalizaciji, potpisanom u travnju u Bruxellesu, predviđeno je da se općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova integriraju u kosovski pravni sustav te da tamošnji Srbi sudjeluju na lokalnim izborima. Riječ je o prvim izborima koji će se održati na cijelom teritoriju Kosova od proglašenja kosovske neovisnosti. Smatra se da će izbori biti svojevrstan test za obje strane koji će pokazati njihovu spremnost na normalizaciju odnosa i voditi procesu njihova daljnjeg priključivanja Europskoj uniji.

Još oko 80.000 Srba živi u enklavama diljem Kosova, okruženi etničkim Albancima, i mnogi od njih su sudjelovali na prethodnim izborima. Beograd je u rujnu raspustio općinska vijeća ustanovljena po srbijanskoj izbornoj proceduri nakon proglašenja kosovske neovisnosti, koja su odbila sudjelovati na ovim lokalnim izborima.

Najveći otpor izlasku Srba na izbore vidljiv je u Kosovskoj Mitrovici.

Pročitajte više