OESS započeo nadzor rusko-ukrajinske granice: Raste broj ruskih vojnika uz Ukrajinu

Foto: Hina

MOSKVA je objavila da su promatrači OESS-a počeli u srijedu nadzirati dvije kontrolne točke na rusko-ukrajinskoj granici, a NATO da raste broj ruskih vojnika i naoružanja duž granice, prenose agencije uz vijest da istražitelji zbog borbi još ne mogu doprijeti do mjesta pada zrakoplova MH17.

Raste broj ruskih vojnika na granici s Ukrajinom

"Nadzor kontrolnih točaka Donjeck i Gukovo obavljat će 16 promatrača OESS-a tijekom 24 sata", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova ne navodeći kada će misija završiti, no dodaje da bi promatrači "mogli biti ugroženi" nastavkom sukoba između vladinih snaga i proruskih separatista, prenosi agencija AFP. Reuters citira izjavu vojnog zapovjednika NATO-a generala Philipa Breedlovea da je broj ruskih vojnika narastao "znatno iznad 12.000" duž granice s Ukrajinom.

Pozivom promatračima OESS-a da nadziru kontrolne točke Moskva odgovara Washingtonu i Kijevu koji je optužuju da preko tih graničnih prijelaza proruske pobunjenike opskrbljuje vojnom opremom. Breedlove je u srijedu novinarima u Prištini rekao kako promatraju gomilanje vojne opreme s ruske strane granice. "Gledamo kako se oprema prebacuje iz unutarnjeg središnjeg vojnog okruga u Rusiji do Rostova", rekao je Breedlove novinarima u Prištini. Dodao je da se vojna oprema ondje sklapa i prebacuje prema granici te preko nje, javlja Reuters.

"Velika nesigurnost"

Moskva tvrdi da je misija OESS-a "novi dokaz dobre volje Rusije koja pokušava pomoći smanjivanju unutarukrajinskog sukoba". Misija je, međutim, ograničena tek na dio granice, piše AFP. Međunarodni istražitelji i dalje ne mogu doprijeti do mjesta pada zrakoplova MH17, objavio je u Den Haagu nizozemski voditelj misije zadužen za prebacivanje tijela žrtava u domovinu.


"Nesigurnost na cesti i duž ceste vrlo je velika", rekao je Pieter Jaap Aalbersberg i dodao. "To smo zaključili na temelju izviđačke misije OESS-a tijekom dana". Četvrti dan zaredom nenaoružani policijski istražitelji iz Nizozemske i Australije ne uspijevaju doći do mjesta pada malezijskog zrakoplova. Unatoč objavljenom prekidu vatre na mjestu nesreće, sukobi su se zadnjih dana pojačali u tom sektoru.

Zrakoplov Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines srušen je raketom 17. srpnja s 298 osoba od kojih 193 Nizozemaca i 28 Australaca. Dosad je 228 kovčega prebačeno u Nizozemsku na proces identifikacije. "Neprestance se procjenjuje sigurnost, nastojat ćemo doći idućih dana na mjesto nesreće, no veliko je pitanje hoće li se sigurnost poboljšati", rekao je Aalbersberg.

Nizozemska policija upozorila je da su slabi izgledi da će u tome uspjeti zbog stalnih sukoba. Aalbersberg je izvijestio da se očekuje dolazak 68 stručnjaka i policajaca iz Malezije u četvrtak.

Rusija, Ukrajina i OESS će pregovarati u Bjelorusiji

Bjelorusija će biti domaćin razgovora Ukrajine, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o krizi u istočnoj Ukrajini, priopćio je u srijedu ured bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka.


Ne navodi se kada će se razgovori održati, ali je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zatražio od Lukašenka da se održe u četvrtak te da budu usredotočeni na osiguravanje pristupa mjestu pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini.

Nema naznaka da će proruski separatisti koji se bore protiv ukrajinske vojske sudjelovati u razgovorima, iako je Lukašenkov ured priopćio da su pozvane "sve zainteresirane strane".

Sukobi u Ukrajini onemogućavaju predstavnicima OESS-a pristup lokaciji pada zrakoplova. Oni od nedjelje bezuspješno pokušavaju doći do tog mjesta. U srijedu su pobunjenici zaustavili njihov konvoj zbog sukoba u blizini i zasad nije poznato hoće li se kasnije tijekom dana pokušati probiti do mjesta nesreće.

Porošenko također želi razgovarati o oslobađanju talaca za koje Kijev kaže da ih drže pobunjenici u istočnoj Ukrajini, objavilo je ukrajinsko predsjedništvo na Facebooku. Izgleda da je Porošenko zatražio pomoć Bjelorusije, koja je saveznica Rusije, ali ima solidne odnose s Ukrajinom. Regionalne vlasti u Donjecku, jednoj od regija najgore pogođenih sukobima u istočnoj Ukrajini, propćilo je u srijedu ujutro da je 19 ljudi ubijeno u posljednja 24 sata.

Pročitajte više