Obama: Palestinci zaslužuju kraj okupacije

Foto: Hina

"JA NIKAD neću odustati od nade za mir između Izraelaca i Palestinaca. Palestinci zaslužuju kraj okupacije i svakodnevnih ponižavanja koja dolaze s njom. Zbog toga smo kroz godine tako teško radili prema rješenju s dvije države i razvili inovativne putove koji odgovaraju na izraelske potrebe za sigurnošću i palestinske za suverenošću," izjavio je u utorak američki predsjednik Barack Obama u intervjuu za međunarodni arapski list Asharq al-Awsat sa sjedištem u Londonu.

Obama se indirektno osvrnuo na rezultate izbora u Izraelu koji su rezultirali najradikalnijom vladom u povijesti nacije i priznao neuspjeh američke vanjske politike.

"Nije tajna da je pred nama težak put naprijed. Kao rezultat toga, Sjedinjene Države sagledavaju svoj pristup konfliktu," rekao je i sugerirao da EU nije sam u promišljanju o novoj politici prema Izraelu.

"Odgovor na trajni učinak prošloljetnog sukoba u Gazi također treba biti središnji dio bilo kojih napora. U konačnici, sve zainteresirane stranke moraju odgovoriti na neposredne humanitarne izazove i potrebu ponovne izgradnje Gaze, ali i na ključne izazove za budućnost Gaze u kontekstu dvije države, što podrazumijeva uspostavljanje komercijalnih veza sa Zapadnom obalom, Izraelom i globalnom ekonomijom," rekao je Obama.

Pročitajte više