Obama napao republikance: Ne žele glasati za taj prokleti zakon zbog straha

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Barack Obama rekao je u ponedjeljak da mu je žao što američki Kongres neće ove godine glasovati o reformi useljeničke politike, optuživši republikanske zastupnike da su "opstruirali" jedan od njegovih velikih programa koji bi trebao smanjiti priljev ilegalnih imigranata, napose djece bez pratnje.

Američki predsjednik koji je dao izjavu u Bijeloj kući, rekao je da će donijeti izvršnu uredbu kako bi uklonio tu parlamentarnu blokadu, ponovo krećući u ofenzivu na republikance koji ga optužuju za prekoračenje izvršnih ovlasti.

Obama je otvoreno napao republikanske čelnike koji nisu htjeli glasati za "prokleti zakon" zbog straha od njihove ultrakonzervativne struje koja se protivi reguliranju statusa 11 milijuna ilegalnih useljenika.

"Postupili su po volji većine Amerikanaca koji su za reformu", rekao je u izjavi punoj ironije i sarkazma.

"Umjesto toga, još jednom su pokazali da se u ime općeg dobra ne žele usprotiviti pokretu Čajanke".

Sjedinjene Države se zadnjih tjedana bore s priljevom ilegalaca iz Srednje Amerike, napose djece bez roditelja iz Središnje Amerike kojih je desetine tisuća preko Meksika ušlo u SAD.

Američki predsjednik je dodao da mu je John Boehner, predsjednik republikanske većine u Zastupničkom domu, prošlog tjedna rekao u povjerenju da dom neće glasovati o useljeničkoj reformi ove godine. Senat, u kojemu demokrati imaju većinu, već je potvrdio tekst.

Obama je također rekao da je od Kongresa zatražio dodatna sredstva za rješavanje problema ilegalaca. U ponedjeljak je zatražio od zastupnika da glasuju o posebnom fondu vrijednom dvije milijarde dolara za pojačanje nadzora nad granicom s Meksikom, za borbu s imigracijskim mrežama i ubrzavanje postupka izgona iz zemlje.

Pročitajte više