Obama uveo kazne za hakere koji napadaju SAD

Foto: Shutterstock

VLADA predsjednika Baracka Obame pokrenula je danas prvi program financijskog kažnjavanja pojedinaca i skupina koji iz inozemstva izvode hakerske napade.

Obama je ovlastio ministarstvo finacija da zamrzne imovinu i zabrani druge financijske transakcije pojedincima i skupinama koji sudjeluju u takvim napadima, piše dnevni list Washington Post.

Imena hakera ili onih koji se bave komercijalnom špijunažom u cyberprostoru mogu biti upisana na službenu crnu listu, piše list.

WP dodaje da se takav projekt pripremao dvije godine, a stupa na snagu nakon niza napada među kojima je i krajem 2014. na tehnološkog diva Sony, kojemu su bile ukradene goleme količine podataka, osobni podaci tisuća zaposlenika, podaci o plaćama direktora i slično.

Oštro financijsko kažnjavanje cyberkriminalaca i poduzeća koja se koriste podacima stečenim komercijalnom špijunažom ili obavještajnim podacima imat će golem učinak, rekao je Dmitri Alperovitch iz Crowdstrikea, tvrtke za internetsku sigurnost.

"Danas je Bijela kuća učinila još jedan velik korak naprijed (...) prema uspostavi djelotvornijeg sustava odvraćanja i kažnjavanja" takvih napada, napisao je Alperovitch.

Kako će reagirati Kina?

Obamina administracija rabit će alate kakve već primjenjuje u kažnjavanju drugih prijetnji, uključujući krize na Bliskom istoku i rusku agresiju na Ukrajinu.

Kina bi mogla oštro reagirati na američki program financijskog kažnjavanja hakiranja. Upravo je sigurnost interneta jedan od razloga za trzavice između SAD-a i Kine. Američki istražitelji optužuju kineske hakere da uz potporu svoje vlade napadaju američke tvrtke, no službeni Peking takve optužbe odbacuje.

Obama je kazao da će cybersigurnost biti u vrhu njegovih prioriteta za 2015. godinu.

Pročitajte više